Mainos

EU:n rivit uhkaavat rakoilla Kosovo-kiistassa

Unionilla ei ole suunnitelmaa sen varalle, ettei neuvotteluratkaisua synny.

Kosovo-neuvotteluista on muotoutumassa kova testi Euroopan unionin yhteiselle ulkopolitiikalla. EU-mailla ei ole toistaiseksi mitään yhteistä suunnitelmaa sen varalle, että kiistassa ei synny neuvotteluratkaisua.

Virallisesti unioni tukee yhä tiukasti kansainvälisiä neuvotteluja Serbian ja Kosovon kiistan ratkaisemiseksi. Yhdysvaltain, Venäjän ja EU:n kolmikko yrittää edelleen etsiä kaikille hyväksyttävää ratkaisua. Takaraja kolmikon työlle on 10. joulukuuta.

Toistaiseksi EU-maat ovat olleet haluttomia edes varautumaan epäonnistumiseen. Paine varasuunnitelman luomiselle kasvaa kuitenkin päivä päivältä. Esimerkiksi EU:n Kosovo-lähettiläs Wolfgang Ischinger on kehottanut jäsenmaita varautumaan myös joulukuun jälkeiseen aikaan.

Jäsenmaat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, miten EU:n tulisi toimia, jos sopua synny. Erityisen vaikea vaihtoehto olisi, jos Kosovo julistautuisi yksipuolisesti itsenäiseksi. Tällöin EU joutuu miettimään, tunnustetaanko itsenäisyys ilman YK:n tai Serbian hyväksyntää.

Ainakin Espanja, Slovakia ja Romania sekä jossain määrin Ranska ovat karsastaneet ajatusta itsenäisyyden tunnustamisesta ilman YK:n tukea. Huolena on ollut, että tunnustuksesta tulisi vaarallinen ennakkotapaus muille itsenäistymisestä haaveileville maakunnille.

Osa EU-maista ei myöskään haluaisi ärsyttää Venäjää. Venäjä vastustaa kaikkia ratkaisuja, joita Serbia vastustaa. Siten Kosovon itsenäisyys ilman neuvotteluratkaisua on maalle poissuljettua.

Samaan aikaan EU-maista ainakin Yhdysvaltain liittolainen Britannia olisi todennäköisesti valmis harkitsemaan itsenäisyyden tunnustamista ilman YK:takin. Yhdysvallat on tahollaan pitkään tukenut Kosovon itsenäisyyttä.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner varoitti tällä viikolla, että EU:n rivien hajoaminen olisi vakava isku unionin yhteiselle puolustus- ja ulkopolitiikalle. Hänen mukaansa jäsenmaiden on pysyttävä yhdessä riippumatta siitä, miten neuvottelut Kosovosta päättyvät.

Unionin ulkoministerit neuvottelevat Kosovosta huomenna epävirallisessa kokouksessaan Portugalissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.