Mainos

EU:n rajavalvonta pysyy jäsenmaiden käsissä

Euroopan unionin sisäministerit ovat hyväksyneet EU:n rajavalvontaviraston perustamisen Suomen tavoitteiden mukaisesti. Sisäministeri Kari Rajamäki oli tyytyväinen asioiden etenemiseen.

Edellisellä kerralla sisäministerien kokoontuessa asiaa käsittelemään oli Rajamäki vielä asiasta epävarma. - Luxemburgin kokouksen jälkeen on edistytty hyvin, Rajamäki sanoi.

Rajavalvontaviraston perustamisessa Suomelle on ollut tärkeää, että itse rajojen valvonta jää kansallisten rajavartijoiden vastuulle. Mitään yhteistä EU:n rajapoliisia ei siten tule. Sen sijaan viraston johtoon tulee edustus kunkin maan rajavartiointilaitoksista.

- Ollakseen tehokas vuonna viraston toimintaa on keskitettävä, Rajamäki arvioi.

Se voi tarkoittaa EU:n nykyisten rajavalvontayksiköiden kokoamista yhteen. Suomessa sijaitsee rajavalvonnan riskien arviontikeskus, joka saattaa siirtyä päätöksen myötä muualle. Muita yksikköjä on mm. Itävallassa sijaitseva koulutuskeskus.

-Suomi ei mielellään anna rajavalvontaa pois, Rajamäki sanoi.

Hänen mukaansa asia on kuitenkin niin tärkeä, että "Suomi antaa parhaat poikansa ja tyttönsä" uuden viraston käyttöön. Itse asiassa Suomi on ollut vahvasti esillä rajavalvontaviraston sijoituspaikaksi.

EU:n puheenjohtajamaa Italia ehdotti aiemmin syksyllä Suomelle rajavalvontavirastoa vastineeksi, että Suomi luopuu havittelemasta elintarvikevirastoa. Suomi on kuitenkin ilmoittanut pitävänsä kiinni elintarvikeviraston saamisesta.

Rajavalvontavirastoa kohtaan kiinnostusta on esiintynyt mm. unioniin ensi keväänä liittyvissä Baltian maissa.

Viraston on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2005. Henkilökuntaa virastoon on kaavailtu noin 30 ihmisen verran.

Uuden viraston perustamisen takana on EU-maiden kasvava huoli laittomasta maahanmuutosta. Viraston tehtävänä on mm. antaa teknistä ja asiantuntija-apua sekä koordinoida toimia, jos jollakin EU-rajalla puhkeaa yllättävä kriisi suuren maahanmuuttaja-aallon seurauksena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.