Mainos

EU:n puolustusyhteistyö johtamassa Naton kaltaiseen liittoon?

Useat tulevaisuuskonventin jäsenet katsovat, että puolustusyhteistyön tiivistäminen ehdotetulla tavalla johtaisi EU:n puolustusliiton rakentamiseen ja Naton kaltaiseen turvatakuuseen. Suomen hallituksen edustajan Teija Tiilikaisen näkemyksen mukaan Suomen on kuitenkin oltava keskustelussa mukana.

Suomen edustajista osa myöntää Naton kaltaisen turvatakuun, mutta uskoo ehdotuksen muuttuvan.

-Jos puolustusta koskevat artiklat tulevat osaksi EU:n sopimusta, niin unioni muodostuu siltä osin sotilasliitoksi, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) totesi Brysselissä.

Myös EU-edustaja Esko Seppänen (vas.) katsoo, että esityksen läpimeno merkitsisi EU:n sotilasliiton muodostumista. Kiljunen kuitenkin arvioi, että käytyjen keskustelujen perusteella ehdotus ei mene läpi. Hän huomauttaa vastustajiin lukeutuvan Suomen, Ruotsin ja Irlannin lisäksi myös Britannian.

Asia nousi esille, kun konventin jäsenet keskustelivat turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta perjantaina Brysselissä. On mahdollista, että yhteisymmärryksen sijasta konventti joutuu esittämään erilaisia vaihtoehtoja EU-maille.

Puheenjohtajiston esityksen mukaan osa EU-maista voisi sopia halutessaan yhteisestä puolustuksesta. Tähän liittyisi mahdollisuus kehittää sotilaallisia voimavaroja. Mukana olevat maat sitoutuisivat puolustamaan toista, jos jäsenvaltio johtuu hyökkäyksen kohteeksi. Tämä loisi EU:hun Naton viidennen artiklan kaltaisen velvollisuuden puolustaa toista maata.

-Jos Suomi allekirjoittaa julistuksen, Suomesta tulee liittoutunut maa, Seppänen sanoi.

Suomen hallituksen edustaja Teija Tiilikainen toisti hallituksen näkemyksen, jonka mukaan Suomen on oltava keskustelussa mukana. -Puolustusta pitää voida syventää niin, että se ei heikennä EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa eikä luo pysyviä jakolinjoja. Sen on oltava yhteistä unionin politiikkaa kaikille, Tiilikainen sanoi. Tiilikainen piti puolustuksen syventämistä perusteltuna mm. terrorismin uhan takia ja puolustusmateriaalisen yhteistyön edistämiseksi.

Tiivistetyn yhteistyön käyttö avoinna
Näkemyksiä hämmensi myös se, että ns. vahvistettua yhteistyötä ei ehdoteta sovellettavaksi puolustuksessa. Konventin jäsenet saivat tällä viikolla asiaa koskevan ehdotuksen. EU-edustaja Pia-Noora Kauppi (kok.) tulkitsi tämän merkitsevän sitä, että puolustusta kehitetään eri säännöillä. -Näyttää siltä, että puolustusyhteistyölle halutaan täysin omat säännöt. Suomen kannalta olennaista on, millä edellytyksillä haluavat jäsenmaat voivat allekirjoittaa puolustusta koskevan julistuksen, Kauppi sanoi.

Tiilikaisen mukaan lopullista johtopäätöstä on vaikea tehdä ennen kuin mahdolliset erilaiset säännöt kirjataan paperille. Nizzan sopimuksen mukaan tiivistettyä yhteistyötä voivat käyttää tietyt maat tai maaryhmä, jotka haluavat edetä muita jäsenvaltioita nopeammin jollakin alueella. Nizzassa kuitenkin torjuttiin soveltaminen yhteiseen puolustukseen.

(Kymmenen uutiset 16.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.