Mainos

EU:n poliisiorganisaatio Europol aloittaa kesällä

EU:n poliisiorganisaatio Europol aloittaa kesällä toimintansa. Huumeet, laiton maahanmuutto, ihmiskauppa, isot rikokset sekä niihin liittyvä rahanpesu työllistävät uutta lainvalvojaa.

Ylikansallista poliisivoimaa, joka itse hoitaisi tutkimuksia jäsenmaissa, Europolista ei tule. Se keskittyy tiedon keräämiseen, välittämiseen ja erittelyyn. Europolin asiantuntijat voivat tehdä laajojakin selvityksiä rikollisuudesta, vaikkapa itämafiasta, ja antaa raporttinsa jäsenmaiden käyttöön.

Kansainväliseen rikollisuuteen liittyvät tutkimukset EU-jäsenmaissa hoituvat vastedeskin kansallisen poliisin ja tullin voimin. Poliisiylitarkastaja Kalle Lehmuksen mukaan Suomen hälyttävin ongelma rajat ylittävässä rikollisuudessa ovat huumeet. Juuri huumausainekaupassa Europol voi olla ja on jo ollut suureksi avuksi.

Europol on siis jo toiminut. Kesällä siitä tulee itsenäinen, oman hallinnon omaava EU-elin, jolla on oma budjetti. Taistelussaan rikollisuutta vastaan EU perusti 1993 huumeiden vastaisen yksikön EDUn, European Drugs Unitin. Pikku hiljaa EDUn valtuuksia on laajennettu ja nyt se käsittää kaikki yllämainitut rikollisuuden haarat.

Monissa EU-maissa kuten Saksassa kamppaillaan ihmiskauppaa ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan.
-Ongelma on vakava, mutta Suomella ei näissä ole isoja ongelmia. Huumeiden lisäksi täällä painitaan jokapäiväisten autojen anastusten kimpussa, Lehmus sanoo. Autovarkauksissakin Europolista on Lehmuksen mukaan iso apu.

Europolissa vain yksi suomalainen virkamies

Tällä haavaa Europolin Haagin päämajassa työskentelee noin 150 ihmistä. Jokaisella EU-jäsenmaalla on oltava siellä yhteyshenkilöt. Suomella niitä on kaksi, toinen poliisista ja toinen tullista. Varsinaisista Europolin virkamiehistä suomalaisia on vain yksi. Lehmuksen mukaan Suomesta on ollut vaikea saada asiantuntevaa, kokenutta henkilökuntaa Haagiin.
-Monella sinne valituista on 2-3 korkeakoulututkintoa sekä kuuden kielen hyvä hallinta, hän sanoo.

Lehmuksen mukaan Europolin houkuttelevuutta on vähentänyt se, että palkat ovat jonkin verran muuta EU-tasoa alhaisemmat. Lisäksi moni pitää Haagia kalliina paikkana asua. EU:n ministerineuvoston suunnitelman mukaan Europolin vahvuutta lisätään 64:lla, kun se aloittaa kesällä toimintansa. Lehmus uskoo, että Suomestakin poliisipäämajassa on vastedes useampi virkamies.

Europolin on heti toiminnan alkuvaiheessa määriteltävä suhteensa Kansainväliseen poliisijärjestöön Interpoliin, jonka päämaja on Lyonissa Ranskassa. Jotkut ovat jo pelänneet päällekkäistä toimintaa, molemmathan ovat tiedonkerääjiä ja välittäjiä. Lehmuksen mukaan 15 jäsenvaltiota edustava Europol pystyy käsittelemään asioita syvällisemmin kuin 180:tä jäsenmaata edustava Interpol.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.