Mainos

EU:n perustuslaille aikalisä

EU-johtajat ovat päättäneet siirtää kovia kokeneen perustuslain ratifioinnin määräaikaa. Myös Suomen hallitus lykännee esitystä perustuslain hyväksymisestä.

EU-johtajat päättivät jatkaa perustuslain ratifioinnin määräaikaa unionin huippukokouksen ensimmäisen päivän päätteeksi Brysselissä..

Asiasta ilmoitti EU-huippukokouksessa puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncer. Juncerin mukaan perustuslaista ei ole mahdollista päästä yksimielisyyteen takarajaksi asetettuun ensi vuoden marraskuun alkuun mennessä. Tanskan pääministerin mukaan maan perustuslakikansanäänestystä on lykätty. Myös Tshekki siirtää äänestystä.

Unionin perustuslakia ei kuitenkaan lähdetä johtajien mukaan neuvottelemaan uudelleen. EU-johtajat jatkavat perustuslain ratifiointikeskusteluja ensi kesäkuussa.

Suomikin siirtää

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan myös Suomen hallitus on lykkäämässä esitystä EU:n perustuslain vahvistamisesta.

-Asiasta annettaneen ensi keskiviikkona ilmeisesti vain hallituksen selonteko, joka pohjustaa perusteellista keskustelua perustuslaista, Vanhanen sanoi Brysselissä myöhään illalla.

EU-maiden johtajien huippukokouksen perustuslakikeskustelun johtopäätös oli Vanhasen mielestä selvä: lain voimaantulolle alun perin kaavailtu aika ei riitä. Sen oli määrä tulla voimaan 1.11.2006.

-Kukaan EU-johtajista ei kyseenalaistanut perustuslain tarvetta. Samalla tuli kuitenkin selväksi, ettei uusia ei-päätöksiä enää tarvita, Vanhanen sanoi viitaten Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksiin.

-Yleinen mielipide oli, että nyt tarvitaan aikaa ja keskustelua jäsenmaissa siitä, miten perustuslakia voidaan viedä jatkossa eteenpäin, luonnehti puolestaan presidentti Tarja Halonen.

Halosen mukaan kokouksessa pohdittiin pitkään vastauksia siihen, miten tähän päädyttiin. Valtaosa puhui ihmisten reagoineen arkipäivän todellisuuteen, työllisyyteen ja taloudelliseen vakauteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

-EU:n perustuslaki on käytännöstä kuollut, arvoi toimittaja Helena Petäistö.

(Huomenta Suomi 17.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.