Mainos

EU:n parlamentti kaatoi ohjelmistopatenttilain

Tietokoneohjelmille kaavailtu patentointimahdollisuus kaatui selvin numeroin EU-parlamentin äänestyksessä.

-

EU:n parlamentti kaatoi kiistellyn lakiesityksen ohjelmistopatentista tänään äänin 648-14 täysistunnossaan Ranskan Strasbourgissa. Lakiesityksellä haettiin yhtenäistä eurooppalaista patentoitavuutta tietokoneohjelmille, joita voidaan hyödyntää käytännön teknisissä ratkaisuissa. Tällainen käytännön sovellutus voi olla esimerkiksi ohjelma, joka säätelee auton jarrujen toimintaa.

Patenttia koskeva lakiesitys on herättänyt poikkeuksellisen paljon tuntoja sekä alan teollisuudessa että tavallisissa tietokoneen käyttäjissä. Suuret valmistajat olivat ajaneet erittäin kattavaa patenttilakia, kun vastaavasti monet pienet ja keskisuuret yritykset sekä järjestöt ovat epäilleet lain johtavan kalliisiin patenttioikeudenkäynteihin ja ohjelmistojen liialliseen suojaamiseen. Parlamentin ratkaisu kumpusi paljolti epätietoisuudesta, mihin lain rajat olisivat asettuneet.

Vakuutukset suojan rajaamisesta yksittäisiin käytännön sovellutuksiin eivät hillinneet monien epäilyjä, että lopulta suuri osa tietokoneohjelmistoista valuu patenttilain syliin. Lakiesitystä pidettiin perin sekavana. Parlamentin rivejä sotki myös harvinaisen väkevä lobbaus molemmilta suunnilta.

Vihreiden Satu Hassi kertoi, että viime kädessä alan suuret yritykset painostivat tiettävästi parlamentaarikkoja kaatamaan lakiesityksen, koska lopputulos uhkasi vesittyä liikaa toista osapuolta suosivaksi.

Uudesta lakiesityksestä ei varmuutta

Parlamentin piti alunperin käsitellä vain lakiesitykseen tarjottavia muutoksia, joita oli kertynyt miltei 180. Suurimmat poliittiset ryhmät, konservatiivit ja sosialistit, sopivat kuitenkin jo eilen, että lakiesitys haudataan. Ennakkoon odotetun kaavan mukaan lakialoite olisi seuraavaksi mennyt parlamentin ja unionin jäsenmaiden väliseen sovitteluun.

EU:n komissio esitti vuonna 2002, että tietokoneohjelmiin tukeutuville keksinnöille olisi saatava patenttisuoja. Euroopan patenttisopimus ei tällä hetkellä salli tietokoneohjelmien, matemaattisten menetelmien, algoritmien ja liiketoimintamenetelmien suojaamista. Jäsenmaat pääsivät pitkän kiistelyn jälkeen aiemmin tänä vuonna sopuun patenttilain sisällöstä. Parlamentissa tuo sopu ei kuitenkaan enää mennyt läpi.

Komissio on aiemmin ilmaissut, ettei se tee asiasta uutta esitystä. Strasbourgissa kanta oli kuitenkin hieman lieventynyt. Ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner pahoitteli parlamentille sitä, että erilaiset tulkinnat voivat jatkua, koska eurooppalaista ohjelmistopatenttia ei saatu.

-Komissio on sanonut kunnioittavansa parlamentin päätöstä. Mikäli parlamentti pyytää uutta esitystä, asia otetaan keskusteluun, hän muotoili.

Parlamentin suurimman ryhmän konservatiivien puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering vaati heti äänestyksen jälkeen, että komission velvollisuus on antaa uusi esitys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.