Mainos

EU:n parlamentti aikoo kaataa ohjelmistopatentin

Ohjelmistopatentti on herättänyt voimakasta vastustusta alan teollisuudessa ja tavallisissa tietokoneen käyttäjissä.

EU:n parlamentti aikoo yllättäen kaataa kiistellyn ohjelmistopatentin huomisen äänestyksessä. Alun perin äänestyksessä piti käsitellä vain muutoksia, joita parlamentti haluaisi patenttia koskevaan lakiesitykseen.

Tänään parlamentin suurimmat ryhmät, konservatiivit ja sosialistit, olivat kuitenkin päätymässä sopimukseen, että lakiesitys haudataan. Patenttidirektiivi on EU:ssa käsittelyssä jo kolmatta kertaa.

Ohjelmistopatentti on herättänyt poikkeuksellisen paljon tuntoja sekä alan teollisuudessa että tavallisissa tietokoneen käyttäjissä. Strasbourgissa järjestettiin vielä tänään lakiesityksen vastainen mielenosoitus.

Lakiesityksellä haettiin patentoitavuutta tietokoneohjelmille, joita voidaan hyödyntää käytännön teknisissä ratkaisuissa. Tällainen käytännön sovellutus voi olla esimerkiksi ohjelma, joka säätelee auton jarrujen toimintaa.

Direktiivi vaikeuttaisi pienyrittäjien toimintaa

Ohjelmistopatenttidirektiivi hyödyttäisi suuria yrityksiä, mutta olisi IT-alan pienille nyrkkipajoille kuolinisku.

Kokkolalainen ohjelmistosuunnittelija Pekka Takala tekee omassa pajassaan mittatilaustyönä tietokoneohjelmia erilaisten yritysten tarpeisiin.

-Meitä on Europassa tuhansia pienyrittäjiä, organisaatioita ja yhdistyksiä, joiden toimintaan tämä patentti vaikuttaa. Esimerkiksi minun kohdallani tämä patentointi tarkoittaisi sitä, että en pystyisi enää julkisesti kehittämään ohjelmistoja, kuvailee Takala.

Tähän saakka ohjelmistoja ovat suojanneet perinteiset tekijänoikeudet, mikä pienyrittäjien mielestä riittää. Uusi patenttilaki ulottaisi täydelliset tekijänoikeudet tietotekniikan pienimpiinkin osasiin, jotka ovat jo nyt osittain suuryritysten patentoimia, kuten tuplaklikkaus.

Takalan mukaan ohjelmistopatentit haavoittavat nimenomaan pienyrittäjiä ja hyöydyttävät suuryrityksiä, joilla on varaa patentoida. Ohjelmistosuunnittelijat ovat käyneet ankaraa lobbausta europarlamentaarikkojen suuntaan. He uskovat, että patenttilain läpimeno lopettaa Suomesta ja koko Euroopasta pienet nyrkkipajat.

-Europatentin hinta on 30 000 euroa, joka vastaa suurin piirtein pienellä yrittäjällä sitä, mitä hänellä kuluu esimerkiksi henkilöauton ostamiseen. Patentteja voi tarvita vuoden aikana 15-20 oman työn suojelemiseksi. Onko siinä pienyrittäjällä enää muuta mahdollisuutta kuin pistää hanskat naulaan, kysyy Takala.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 05.07.2005)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja