EU:n päätöksentekoa pakko muuttaa suoraviivaisemmaksi

EU:n päätöksentekojärjestelmää on kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen mukaan pakko muuttaa suoraviivaisemmaksi, toimivammaksi ja nopeammaksi. Kalliomäen mielestä pienten jäsenmaiden etu olisi, jos komissio saisi nykyistä enemmän toimintavaltaa.

EU tarvitsisi myös yhteisen vankan strategian kilpailukyvyn nostamisesta suhteessa Yhdysvaltoin ja Japaniin. Viikonvaihteessa Haagiin Hollantiin kokoontuva ylimääräinen EU:n teollisuusneuvosto pohtii keinoja, jolla sen huomaan voitaisiin lastata kilpailukykyasioita nykyistä enemmän. Kalliomäki toivoo kilpailukyvyn nousevan korkealle myös hallitusten välisen konferenssin asialistalla. Sinne sen voisi nostaa yhteys työllisyyteen.

-En ole ihan varma, onnistuvatko linjaukset esimerkiksi HVK-tasolla riittävän pitkälle. Juuri päätöksenteon hajanaisuudesta johtuen pitäisi riittävän pitkälle luodut strategiset linjaukset saada päätettyä jo HVK:ssa, hän katsoo.

EU:n kilpailukyky on Yhdysvaltoja ja Japania selvästi heikompi informaatio- ja viestintäteknologian kaltaisilla kasvualueilla. EU:ssa ymmärretään korkean osaamisen alojen merkitys ja se, ettei unionilla ole enää varaa jäädä enempää jälkeen. Ongelma on lähinnä se, miten kehitykseen puututaan.

-Koko EU:n päätöksentekojärjestelmä on hajanainen, vaikeasti nopeita päätöksiä aikaansaava. Siihen pitäisi saada pian muutosta, Kalliomäki katsoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat