Mainos

EU:n päästökauppajärjestelmä menossa uusiksi

EU-komissio julkaisee esityksensä viikon päästä osana laajempaa energia- ja ilmastopakettia. Päästöoikeuksia on tulossa jakoon aiempaa vähemmän, joka voi nostaa energian hintaa.

Euroopan unionin päästökauppajärjestelmä on menossa lähivuosina uusiksi. Järjestelmän remontilla pyritään vauhdittamaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

Aiemmin hiilidioksidin päästöoikeuksia on jaettu joka EU-maalle tietty määrä, ja maat ovat jakaneet ne edelleen omalle teollisuudelleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Teollisuus ja energiantuottajat ovat saaneet omat päästöoikeusosuutensa ilmaiseksi, ja niillä on myöhemmin voinut käydä kauppaa.

Ennakkotietojen mukaan EU-komissio aikoo ensi viikolla esittää tällaisista kiintiöistä luopumista vuoden 2013 jälkeen. Pääasialliseksi kiintiöiden jakokeinoksi tulisi sen sijaan EU-tason huutokauppa, jossa yritykset ostaisivat kiintiönsä markkinahintaan.

EU-komissio julkaisee esityksensä ensi viikon keskiviikkona osana laajempaa energia- ja ilmastopakettia.

Päästöoikeuksia on samalla tulossa jakoon aiempaa vähemmän. Tämä voi nostaa energian hintaa.

Oikeuksien määrää on käytännössä pakko leikata, jos EU aikoo saavuttaa omat ilmastotavoitteensa. Jäsenmaat ovat sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjä viidenneksellä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Päästöoikeuksien huutokauppa voi olla ongelma EU:n raskaalle teollisuudelle, joka kilpailee kansainvälisillä markkinoilla. EU:n ulkopuolinen teollisuus ei joudu maksamaan hiilidioksidipäästöistään mitään, ellei uutta kansainvälistä ilmastosopimusta saada voimaan.

Kilpailukyvyn säilyttämiseksi Euroopan raskas teollisuus voi tämän vuoksi saada osan päästöoikeuksistaan myös jatkossa ilmaiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.