Mainos

EU:n päästävä yksimielisyyteen Kosovosta

MTV:n toimittaja Merja Sundström

MTV:n toimittaja Merja Sundströmin mukaan Kosovossa tilanne on räjähdysherkkä. Länsimaat toivovat, että Kosovon itsenäisyysjulistus odottaisi Serbian vaalien yli. MTV:n kirjeenvaihtaja Helena Petäistö ei usko, että EU pääsee Kosovon tilanteesta yksimielisyyteen.

MTV.n Huomenta Suomessa vieraillut MTV:n toimittaja Merja Sundström on juuri palannut Kosovosta. Tilanne pinnalta näyttää hänen mukaansa rauhalliselta.

- Tosin eihän 1980-luvullakaan uskottu, että Euroopassa voisi syttyä sisällissotaa. Voisi sanoa, että Kosovossa on ruuti kuivaa, pieni provokaatio suunnalta tai toiselta saattaa käynnistää levottomuuksia.

Kosovo on nyt ei kenenkään maata. Elinkeinoelämä on kadonnut lähes kokonaan, kun kukaan ei huolehdi siitä. Järjestäytynyt rikollisuus on ainoa toimiva organisaatio Kosovossa. Se toimii yli kansalaisuusrajojen.

Serbian vastus Kosovon itsenäisyydelle on Sundströmin mukaan vaikea murtaa. Länsimaat toivovat, että Kosovon itsenäisyysjulistus odottaisi Serbian presidentinvaalien ylitse, jottei äärinationalismi pääse nousemaan ja vaikuttamaan vaaleihin.

MTV.n kirjeenvaihtaja Helena Petäistö ei usko, että EU pääsee tänään yksimielisyyteen Kosovon tilanteesta, koska asia on todella vaikea Kyprokselle.

- Yhteiseen kantaan pääseminen on välttämätöntä Venäjänkin takia, ettei maa pääse sanomaan, ettei EU:kaan ole asiasta yksimielinen.

Kosovo on Venäjälle vain yksi pelinappula maailmanpolitiikassa.

Merja Sundströmin mukaan jännitettäväksi jää, mitä tapahtuu jos Kosovon itsenäisyys toteutuu.

- Suostuvatko serbit jäämään Kosovoon? Miten albaanien ja serbien yhteiselo tulee sujumaan? Jos serbit eivät suostu jäämään Kosovoon, niin miten omaisuus korvataan heille?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.