Mainos

EU:n opetusministerit kokoontuvat Tampereelle

Euroopan unionin opetusministerit pohtivat loppuviikosta Tampereella koulutuksen laadun parantamista ja eurooppalaisten korkeakoulujärjestelmien kehittämistä. Lisäksi epävirallisessa ministerikokouksessa neuvotellaan unionin koulutusyhteistyön kohteista ja ministerineuvoston työtapojen tehostamisesta.

Kokoukseen odotetaan ministeritason edustusta miltei kaikista EU-maista. Heitä houkutellee erityisesti EU:n uuden koulutuskomissaarin Viviane Redingin mukanaolo. Vieraat saapuvat Tampereelle huomenna, ja varsinaiset työistunnot järjestetään perjantaina ja lauantaina. Koulutus kuuluu EU:ssa kunkin maan itse päätettäviin asioihin, mutta käytännössä jäsenmaat joutuvat miettimään vapaaehtoisen yhteistyön lisäämistä jo yhteisten työmarkkinoiden ja eurooppalaisen koulutuksen kilpailukyvyn takia.

Viime aikoina esillä on ollut erityisesti korkeakoulututkintojen vertailtavuuden kehittäminen, jota koskevan julistuksen useimmat opetusministerit allekirjoittivat kesäkuussa Bolognassa. Suomen opetusministeriön edustajat ovat korostaneet, ettei kyse ole tutkintorakenteen varsinaisesta harmonisoinnista. Esimerkiksi suomalainen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rinnakkaismalli luvataan säilyttää, vaikka monissa Euroopan maissa on päädytty koulutusmuotojen yhteensulattamiseen.

Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri Jarkko Kotamäki toivoo vielä koulutuksen kotimaiseen kehittämissuunnitelmaan selvää ja yksiselitteistä visiota tulevasta. Opiskelijoille liikkuvuuden helpottaminen on tärkeää, mutta tavoitteeseen halutaan päästä että opintosisältöjä paremmin kuvaavilla todistuksilla, ei itse koulutusrakennetta muuttamalla. Koulutuksen laatukeskustelussa Suomen tavoitteena on, että aihetta alettaisiin pohtia nykyistä monipuolisemmin.

Tähän asti keskustelua on käyty lähinnä laatuarvioinnin tai työllistymisen näkökulmasta, arvioidaan opetusministeriössä. Jatkossa halutaan pohtia, miten voidaan kehittää laadukasta koulutusta ja samalla tarjota koulutus kaikille kansalaisille, ja miten vastuu kehittämisestä jakautuu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.