Mainos

EU:n merkittävimmän johtajan valinta repii Saksaa

Brysselissä valmistaudutaan Euroopan komission seuraavan puheenjohtajan valintaan.

Komission tavoitelluimpaan johtoasemaan uskotaan nousevan luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin, sillä myös eurooppalaiset keskusta- vasemmistolaista johtajat ovat nyt asettuneet tukemaan häntä. 

Junckerin valinta on herättänyt Saksassa poliittisia ristiriitoja. Yksi liittokansleri Angela Merkelin peikoista komission puheenjohtajaväännössä on oikeistolainen EU-vastainen pienpuolue AfD eli vaihtoehto Saksalle.

AfD kuuluu Eu-parlamentissa samaan ryhmään kuin Britannian konservatiivit ja sen painoarvo kasvaa vääjäämättä myös Saksan sisäpolitiikassa.

Saksalaisen EU-asiantuntijan mukaan Merkelin on kuitenkin vaikea luopua Junckerista.

– Liittokansleri Merkelin kannalta yksi tärkein perustelu Junckerin puolesta on, että hän joutuu puolustamaan uskottavuutta erityisesti täällä Saksassa. Täällä näiden EU-vaaleissa valittujen  kärkiehdokkaiden rooli on ollut suuri, sanoo professori Andreas Wirsching Münchenin LMU-yliopistosta.

Berliinissä kiista komission puheenjohtajasta voi paisua jopa hallituskriisiksi. Myös liittokanslerin oman oikeistounionin rivit ovat EU-vaalien protestituloksen jälkeen hajallaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.