Mainos

EU:n maitokriisiin ei toistaiseksi uusia lääkkeitä

EU ei toistaiseksi ryhdy uusiin toimiin jäsenmaita vaivaavassa maitokriisissä.

Maatalousministerit neuvottelivat tänään Brysselissä maidon hintaa koskevista tukitoimista. Tuottajien maidosta saama hinta on sahannut viime vuosina ylös-alas, ja nyt se on erityisen alhaalla. Tuottaja saa tällä hetkellä maidosta noin 25 euroa 100 kiloa kohti, kun vielä pari vuotta sitten hinta oli lähes 40 euroa.

Maidosta saatava hinta vaihtelee EU-maissa suuresti: Suomessa hinta on nyt toiseksi paras heti Kyproksen jälkeen, vähiten maksetaan Latviassa ja Liettuassa.

Kriisiä pyritään edelleen ratkaisemaan varastoon ostojen, vientituen ja menekinedistämisen avulla. EU:n komissio on myös esittänyt, että maitotiloille voitaisiin maksaa korkeintaan 15 000 euron kertatuki.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan Suomessa olisi nyt tärkeää tasapainottaa maidon tuotantoa, koska vienti Venäjälle on vähentynyt.

- Kaiken kaikkiaan ydinkysymys on, että ylituotanto on saanut tämän tilanteen aikaan. Euroopassa on noin kymmenen miljardia litraa maitoa, joka hakee kotia. Siitä tämä perusongelma nyt on johtunut, Anttila selventää.

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 7.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.