EU:n maataloustuista hyviä uutisia

EU-komission huominen esitys maataloustukien tulevaisuudesta on Suomen kannalta paljon parempi kuin mitä on pelätty. MTV:n Uutisten saamien tietojen mukaan komissio esittää luonnonhaittakorvausten maksamista muodossa, joka mahdollistaa sen, että Suomi voi jatkossakin maksaa tätä tukea viljelijöilleen EU:n antaman tuen lisäksi. Tuen määrästä ei ole vielä tietoa.

Luonnonhaittakorvaus ei katoa

Aiemmin tihkuneiden tietojen mukaan oli pelättävissä, että luonnonhaittakorvauksia maksaisi jatkossa vain EU. MTK:n arvion mukaan suomalaisviljelijöiltä olisi kadonnut vuodessa yhteensä satoja miljoonia euroja, kun Suomi ei olisi enää saanut maksaa lisää luonnonhaittakorvausta valtion kassasta. Suomalaisviljelijät saavat luonnonhaittakorvausta tänä vuonna yhteensä 423 miljoonaa euroa, ja siitä yli kaksi kolmasosaa tulee Suomelta.

Tilakohtainen leikkuri

Komissio esittää myös, että maataloustuille tulisi tilakohtainen katto. Sitä asetettaessa otettaisiin huomioon muun muassa se, miten paljon ulkopuolisia tila työllistää. EU:n maataloutukea on kritisoitu paljon siitä, että kunikaalliset ja muut varakkaat henkilöt sekä yritykset saavat sitä huomattavia määriä.

Aiemmin on puhuttu, että tuen tilakohtainen enimmäismäärä voisi olla esimerkiksi 300 000 euroa vuodessa koskien EU:n suoria tukia. Suomessa tämän rajan ylitti viime vuonna kaksi osakeyhtiöpohjaista tilaa, mutta ei kenenkään yksityishenkilön omistama tila.

Tiukat neuvottelut edessä

Komission huomenna julkistama esitys on alustava ajatus maataloutuista kaudelle 2014 - 2020. Tarkat luvut sisältävä esitys saadaan alkukesällä. Osa jäsenmaista kuten Britannia ja Ruosti haluaisi ajaa maataloustuet kokonaan alas. Osa maista taas kuten Ranska puolustaa nykytasoa tiukasti.

Maataloustuet muodostavat noin 40% EU:n budjetista, ja tätä siivua budjetista pyritään kaventamaan. Uudistuksiin ajaa myös se, että tällä hetkellä eri EU-maat saavat historiaan pohjautuvista syistä maataloustukea hyvin erilaisia määriä hehtaaria kohden.

Katso Helena Petäistön ja Anne Sjöholmin raportit

Lue myös:

    Uusimmat