Mainos

EU:n maatalouspaketti lähes koossa

Luxemburgissa Euroopan unionin maatalouden hintapakettia kokoavat EU-maiden maatalousministerit pyrkivät lyömään paketin lukkoon torstaihin mennessä. Ministerit kävivät tiistaina kahdenkeskisiä neuvotteluja erityiskomiteassa kootun ja puheenjohtajan esittämän alustavan kompromissipaperin pohjalta.

Maatalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan alustavassa esityksessä oli vielä monia tärkeitä osia auki ja tiistaina käytyjen neuvottelujen tuloksena tehdään uusi kompromissipaperi keskiviikkoaamuksi.

Suomen osalle alustavassa paperissa ei ole mitään maatakaatavaa. Hyvää esityksessä on suomalaisittain katsottuna Hemilän mukaan mm. valkuaiskasvien tuen suuntaaminen myös sekakasvustoihin, kuten Suomi on esittänyt sekä banaanin tuontitullin alentaminen.

-On kuitenkin muistettava, että paketti on vielä auki. Nämä pari asiaa ovat positiivisia askelia meidän kannaltamme, mutta varmoja voimme olla vasta sitten, kun paketti on kokonaisuudessaan hyväksytty, Hemilä huomautti tiistai iltana.

Hemilä laskeskeli, että hintapaketti ja kesannointisopimuksesta saadaan päätös aikaisintaan torstaita vasten yöllä. EU:n ensi vuoden maatalouden alustava koko menolinjauksen arvio on 45 200 miljoonaa ecua. Siinä on kasvua tälle vuodelle noin 4,5 prosenttia.

Kesantoprosentti tuplaantumassa

Tiistain mittaan käydyissä neuvotteluissa ei tullut esille Suomen osalta mitään hälyttävää myöskään siinä mielessä, että muut maat saisivat mitenkään merkittäviä parannuksia omien vaatimuksiensa pohjalta.
-Budjetin raamit tulevat pysymään koossa, oli Hemilän arvio tiistai iltana. Päivän aikana pohdittua kompromissiesitystä hän piti askeleena positiiviseen suuntaan.

Ensi vuoden kesantoprosentiksi esitettiin neuvostossa vielä tiistaina 10 prosenttia. Se on saman verran kuin komissio on ehdottanut. Suomi ja Saksa esittivät 12 prosenttia. EU:n suurin viljanviejämaa Ranska olisi ollut valmis hylkäämään kesannoinnin kokonaan.

Suomen pyyntöön poikkeusluvasta vilja-alan siirrosta kesannoksi ei tiistain aikana keskusteltu. Suomi on esittänyt, että ne viljelijät, jotka eivät päätukihakemuksessaan aikoneet kesannoida, ehtisivät vielä hakea kesannointitukea.

Hakemuksen perusteluina on se, että Pohjois-Suomen sateen ja roudan vaivaamat pellot, joille ei enää kannata kylvää, saataisiin Cap-tuen piiriin. Cap-tukikasveja ovat viljat, valkuais- ja öljykasvit sekä öljypellava.

Oliiviöljyuudistus puhututtaa

Suomalaisten kylvöä koskevat ongelmat on toistaiseksi esityslistalla muissa asioissa. Suomalaiset ovat laskeskelleet, ettei asiaa kannata kytkeä hintapakettiin koska silloin vaarana on, että Suomi saa tässä asiassa haluamansa, mutta jätetään hintapaketin muissa asioissa lehdelle soittelemaan.

Kylvöä koskevat ongelmat voidaan päättää torstaina kokoontuvassa hallintokomiteassa, johon Hemilä yrittää asian viedä. Myöskään Suomelle tärkeätä emolehmäkiintiötä ei tiistain kompromissiehdotuksessa olut esillä. Iltapäivän neuvotteluissa Hemilä otti asian puheeksi ja hänen arvionsa mukaan Suomen vaatimus sai ymmärrystä.

Suomi edellyttää, ettei maamme emolehmäkiintiötä leikattaisi puoleen, kuten Agenda 2000:ssa komissio esittää. Suomelle annettiin jäsenyysneuvotteluissa mahdollisuus lisätä emolehmätuotantoa. Suomi on emolehmäkysymyksessä yhdessä Itävallan ja Ruotsin kanssa samalla asialla.

Neuvottelujen suurimmaksi asiaksi näyttää nousevan, ei niinkään suomalaisia viljelijöitä koskeva, kahdessa vaiheessa toteutettava oliiviöljyuudistus. Suomi suhtautuu myönteisesti komission esittämään oliiviöljyn markkinajärjestelyn uudistukseen. Suomi katsoo, että uudistuksella on pystyttävä parantamaan valvontaa ja vähentämään alalla esiintyviä petoksia.

EU:ssa viljellään oliivia noin neljällä miljoonalla hehtaarilla. Oliivipuita on noin 460 miljoonaa kappaletta. Suurimmat oliiviöljyn tuottajat ovat Espanja, Ranska, Kreikka, Italia ja Portugali.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.