EU:n maatalouspaketti hyväksytään pääpiirteissään

Agenda 2000:n maataloussopua ei avata. Tänään Saksassa epävirallisesti koolla olleiden EU:n ulkoministereiden mukaan se on kelvollinen perusta lopulliselle ratkaisulle.

Useat jäsenmaat kuten esimerkiksi Ranska ja Portugali, haluaisivat silti korjata kompromissia ja painaa sen kustannuksia alaspäin. Puheenjohtaja, Saksan ulkoministeri Joschka Fischer totesi kuitenkin, että rakenteellisia muutoksia tai paketin avaamista ei vaatinut kukaan.

Toiset maat, mukaanlukien omaan maatalouspakettiinsa erittäin tyytyväinen Suomi, katsovat ettei kompromissia voi enää muuttaa, koska pienetkin muutokset johtaisivat koko sovun hajoamiseen.

Menokehys ylittyy

Agenda 2000:sta puhutaan taas huomenna, kun EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä. Ulkoministerit pohtivat asiaa seuraavan kerran ensi sunnuntaina, 21. maaliskuuta.

Myös Suomea kokouksessa edustanut ulkoministeri Tarja Halonen aikoo eduskuntavaaleista huolimatta olla kokouksessa mukana. Lopulliset ratkaisut koko Agenda 2000-paketista tehdään Berliinin huippukokouksessa puolentoista viikon kuluttua.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat