Mainos

EU:n maatalousneuvottelut jatkuvat Luxemburgissa

EU:n maatalousministerit jatkavat tänään Luxemburgissa tiukkoja maatalousneuvotteluja. Takkuilevat neuvottelut on keskeytetty jo kahdesti vajaan parin viikon sisällä ilman tulosta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla nähtiin aamulla huolestuneita ilmeitä, kun joukko maanviljelijöitä saattoi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan neuvotteluihin Luxemburgiin. Viljelijöiden viesti ministerille oli selvä.

- Ei mitään periksi. Kyllä tämä, kun annetaan pikkuhiljaa joka asiassa periksi semmoseksi erämaaksi pikkuhiljaa. Että ei täällä kannata mikään,
kiteytti maanviljelijä Jarmo Mäki Somerolta.

Suomi pyrkii saamaan viljelijöille korvausta hinnanalennuksista sekä joustoa tukijärjestelmän uudistamiseen. Ranska ei halua leikata maataloustuotteiden hintoja eikä muuttaa maataloustukien maksuperusteita siinä mitassa kuin maatalouskomisaari Franz Fischler esittää. Neuvotteluista odotetaan edelleen hankalia.

- Kyllä tilanne on erittäin vakava viljelijöitten näkökulmasta. Ja nämä taloudelliset arvot, jotka ovat liikkeellä ovat suuret. Ja nämä tukijärjestelmän muutokset, niillä voi olla kohtalokkaita vaikeuksia jos emme saa siitä sellaista että viljelyn kannustavuus säilyy, mikä on vaarana kyllä tällä hetkellä, Korkeaoja muotoilee.

Neuvottelutulokseen uskotaan kuitenkin vahvemmin kuin aikaisempina kertoina.

- Kaikki etukäteistiedot ovat sellaisia, että jokainen jäsenmaa näyttää haluavan ratkaisua, mutta se riippuu viime kädessä siitä saavutetaanko hyväksyttävä neuvottelutulos, ministeri toteaa.

Edessä on ainakin parin vuorokauden neuvotteluputki, jonka jälkeen lähes puolet EU:n budjetista vievä maatalous saa uudet suuntaviivat.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.