Mainos

EU:n maatalousministerit sopivat tiukoista elintarvikemääräyksistä

Teurasjätteiden käyttö eläinten rehuna kielletään Euroopan unionin alueella. Kielto ei kuitenkaan koske esimerkiksi Suomen turkistuottajia. EU:n maatalousministerien varhain tänä aamuna tekemällä päätöksellä pyritään entisestään vähentään hullun lehmän taudin riskiä unionin alueella.

Koko EU:n kattavaa teurasjätekieltoa ajoi ennen muuta Britannia, joka BSE-tapaustensa vuoksi on joutunut kiristämään omia säänöksiään. Samalla brittituottajat ovat myös menettäneet asemiaan naudanlihamarkkinoilla.

Britannian ja muutamien muiden jäsenmaiden ajama ratkaisu tulkittiinkin lähinnä kiukutteluksi niisä maissaa, joissa BSE:tä tai ns. scrapie-tautia ei ole tavattu. Kiellon uskotaan pikemminkin vähentävän kuluttajien luottamusta, koska tähän asti tietyistä maista tulevan naudanlihan on oletettu olevan puhdasta.

Juuri tämän vuoksi esimerkiksi Suomi vastusti loppuun asti teurasjätteen käytön kieltämistä. Maatalousministeri Kalevi Hemilä taipui kuitenkin tämän vuorokauden puolelle venyneissä neuvotteluissa kiellon kannalle sen jälkeen, kun komissio oli valmis myöntämään BSE- ja scrapie-vapaan maan statuksen jäsenmaille, joissa tauteja ei ole tavattu.

Lisäksi Suomi sai puristettua kieltoon poikkeuksen, joka koskee turkistuottajia. Turkiseläimille voidaan myös jatkossa syöttää nautojen teurasjättestä valmistettua rehua.
(MTV3/Tapio Nurminen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.