Mainos

EU:n maatalousministerit pohtivat hullun lehmän tautia

EU:n maatalousministerit aloittivat eilen kokouksen selvittääkseen, miten hullun lehmän taudin aiheuttamat valtavat kustannukset veronmaksajille voitaisiin hyvittää.

EU:n diplomaattilähteiden mukaan EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler yrittää taivuttaa 14 muuta maatalousministeriä hyväksymään periaatteen, jonka mukaan tukea siirrettäisiin pois viljanviljelijöiltä karjankasvattajille. Viljelijät hyötyvät lähes ennätysmäisistä viljan maailmanmarkkinahinnoista.

Naudanlihan myynti on laskenut EU-maissa noin 40 prosenttia sen jälkeen kun Britannia ilmoitti maaliskuussa, että hullun lehmän taudilla saattaa olla yhteys ihmisiin tarttuvaan vaaralliseen aivosairauteen.

Britannia kieltää lampaiden sisälmysten käytön

Britannia aikoo kieltää lampaiden ja vuohien sisälmysten käytön ihmisten ravintona. Aikaisemmin EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi, että hän aikoo ehdottaa lampaiden ja vuohien sisälmysten käytön kieltoa kulutustuotteissa.

Kiellon perustana on pelko siitä, että hullun lehmän tauti saattaisi siirtyä ravintoketjun mukana eliöstä toiseen.

Brittiministeri vakuutteli lampaanlihan turvallisuutta

Britannian maatalousministeri Douglas Hogg vakuutti tänään, että lampaanlihaa on täysin turvallista syödä. EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi eilen tutkimustuloksiin nojaten, että BSE- eli ns. hullun lehmän tauti voi tarttua myös lampaisiin. Fischler vaati heti eräiden lampaista saatavien tuotteiden poistamista ravintoketjusta.

EU:n maatalousministerit ovat koolla Brysselissä toista päivää. Tänään Hoggilta kysyttiin, voiko hän vakuuttaa, että kuluttajat voivat turvallisin mielin syödä lampaanlihaa. Hogg vastasi kysymykseen myönteisesti.

Fischler sanoi eilen ehdottavansa EU:n eläinlääkintäkomitealle, että eräät lampaista ja muista märehtijöistä peräisin olevat kudokset kielletään ravintoketjusta. Ranska on jo ryhtynyt tällaisiin toimiin omasta aloitteestaan. Hoggin mukaan kiellon taustalla on "runsain mitoin varovaisuutta".
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.