EU:n maatalousministerit edelleen eri linjoilla

Pääsy yhteisymmärrykseen EU:n maatalouden rahanjaosta ja uudistuksista on muodostunut ennätyksellisen vaikeaksi. Unionin maatalousministerit ovat olleet koolla Luxemburgissa maanantaista lähtien. Neuvoston odotettiin päättävän asiasta jo keskiviikkona, mutta vielä tänäiltana komissiossa hiottiin lopullista - kolmatta - välitysratkaisua päätöksen pohjaksi.

Suomea kokouksessa edustava maatalousministeri Kalevi Hemilä jaksaa silti edelleen uskoa, että sopimus saadaan aikaiseksi, "vaikka väkisin", viimeistään yön mittaan.

-Vastustajien joukko on vielä iso, mutta olemme kuitenkin niin pitkällä, että kyllä tästä pienillä muutoksilla ratkaisu syntyy, Hemilä arveli Luxemburgissa.

Hemilän mukaan Suomi ja Irlanti ovat jo liki valmiita hyväksymään uusimman välitysratkaisun. Hän olettaa myös Itävallan, Belgian, Saksan, Hollannin, Ranskan ja Luxemburgin olevan valmiita hyväksymään paketin pienin muutoksin. Eniten pakettia vastustavat Espanja, Tanska sekä Ruotsi, jonka ministeri joutui muiden menojen takia jättämään kokouksen kesken. Paketin hyväksymiseen tarvitaan neuvostossa määräenemmistö.

kesantoprosentin muutos puhuttaa

Liki kaiken EU:n maataloudessa kattava hintapaketti ei sinänsä ole sopimisen esteenä, koska siihen ei suuria muutoksia sisälly. Sen sijaan Hemilänkin jo aiemmin viikolla liian laajaksi kuvailemaan pakettiin on niputettu riidan siemeniksi mm. oliiviöljyuudistus sekä kesantoprosenttin muutos.

Espanja vaatii lisää oliivitonneja, mitä muut suuret oliivinkasvattajat vastustavat. Espanjan saaminen sopimuksen taakse myönnytyksillä oliiviöljyssä johtaisi siihen, että Portugali, Kreikka ja Italia vastustaisivat varmasti sopimusta. Suomen hintapaketille asettamat edellytykset - emolehmäkiintiön säilyttäminen ja valkuaiskasvituki herneelle, jonka sekaan on kylvetty kauraa - ovat edelleen mukana listoilla ja näyttävät Hemilän arvion mukaan tulevan otetuksi huomioon.

Komissio on esittänyt, että EU:n kesantoprosenttia nostettaisiin puolella eli kymmeneen. Ranska vaatii edelleen kesantoa alemmas, kuten myös Tanska. Hemilän arvion mukaan prosentti tulee jäämään ainakin lähelle kymmentä. Banaanikiintiöiden jaossa Suomen tuottajat ovat myös saamassa uusia etuja.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat