Mainos

EU:n maatalouden hintapaketista haetaan sopua

EU-maiden maatalousministerit yrittävät tänään päästä yhteisymmärrykseen maatalouden ensi satokauden hintapaketista Luxemburgissa. Suurin erimielisyys on edelleen vilja- ja öljykasvien hehtaarituista ja kesantokorvauksista. EU:n komissio haluaa pienentää näitä tukia runsaalla 8 miljardilla markalla ja siirtää varat karjankasvattajille, koska eläintuotanto on kärsinyt pahoin ns. hullun lehmän taudista.

Suomi ja valtaosa muista jäsenmaista vastustavat leikkaussuunnitelmia. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) mukaan kaavaillut prosentuaaliset leikkaukset kärjistäisivät entisestään satomäärän mukaan tulevia tukimääriä.

Selvitysten mukaan jo nyt Saksan, Ranskan ja itäisen Britannian suurimmat viljelijät saavat valtaosan viljan viljelyyn osoitetuista tuista. Viljatukien osuus kaikista tuista on noin 40 prosenttia.

Puheenjohtajamaa Hollanti antaa aamulla uusimman kompromissiesityksensä. Sen sisällöstä riippuu, miten nopeasti neuvotteluissa edetään. Pessimistisimmät pelkäävät, että ratkaisut siirtyvät taas kerran heinäkuulle.

Lähes puolet EU:n budjetista menee maatalouteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.