Mainos

EU:n maahanmuuttoasiassa ei päästy sopuun

Laiton maahanmuutto jakoi EU:n rivit. Taloussanktioilla uhkaaminen ratkaistavaksi Sevillaan.

Laittomat maahanmuuttajat

EU-maat ovat eri mieltä suhtautumisessa laittomaan maahanmuuttoon. Osa jäsenvaltioista suhtautuu epäillen ajatukseen lähtömaiden taloudellisesta rankaisusta. Asia viedään jäsenmaiden johtajien päätettäväksi Sevillan EU-huippukokoukseen.
´
Puheenjohtajamaa Espanja esitti ulkoministereille tänään Luxemburgissa tekstiluonnosta, jonka mukaan niskuroivalta maalta voisi perua yhteistyösopimuksen tai talousavut. Tiukkaa muotoilua vastaan olivat ainakin Suomi, Ranska ja Ruotsi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomi vastustaa automatiikkaa, jonka mukaan yhteistyö ja sanktiot liittyvät toisiinsa. Hän ei myöskään pitänyt tekstin uhkailevasta sävystä. -Kokonaiskuva muodostuu silloin enemmän kepin heilutteluksi kuin yhteistyön tarjoamiseksi, Tuomioja sanoi Luxemburgissa.

Suomi on tarvittaessa valmis tukemaan sanktioita. Tuomioja huomautti, että talousapu kuuluu sopimuksiin, mutta kyse on siitä, kuinka pitkälle apu voidaan kytkeä yhteistyöhön. -Humanitaariset tarpeet ovat aina etusijalle, Tuomioja sanoi viitaten esimerkiksi nälänhätään. Teksti viedään seuraavaksi valtionpäämiehille, ja Tuomioja uskoo sopimuksen syntyvän. EU:n on päätettävä asiasta yksimielisesti.

Solana: EU ei uhkaa ketään

Useat maat haluaisivat löytää sopivan tasapainon "kepin ja porkkanan" välillä. Uhkapolitiikan pelätään johtavan kielteiseen vastareaktioon EU:n ulkopuolisissa maissa ja jopa lisäävän ihmisvirtaa. Useat Euroopan johtajat ovat vakuuttaneet, että tarkoituksena ei ole luoda EU:sta suljettua linnaketta. Heihin liittyi unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

-Euroopan unioni ei aio uhata ketään. Yritämme luoda kumppanuutta ulkopuolisten maiden kanssa, Solana vakuutti. Erityisesti Britannian pääministeri Tony Blair on kannattanut talousavun karsimista, jos unionin ulkopuoliset maat eivät toimi EU:n edellyttämällä tavalla. Hän on saanut tukea Espanjan pääministeri Jose Maria Aznarilta. EU:n ulkorajojen valvonnan tiukentamisesta on määrä sopia, kun unionin valtionpäämiehet tapaavat EU-huippukokouksessa Sevillassa. Viimeaikaisten vaalien myötä monissa EU-maissa tiukat kannat maahanmuutosta ovat lisääntyneet. EU:n komission mukaan unioniin saapuu vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä laittomasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.