EU:n liittymisprosessi avattiin

Britannian ulkoministeri Robin Cook avasi tänään Brysselissä EU:n liittymisprosessin kuvaten sitä historialliseksi virstanpylvääksi. Prosessin alkuun osallistuivat kaikki EU:n 15 jäsenmaata ja yhteensä 11 jäseneksi pyrkivää itäisen ja keskisen Euroopan maata.

Cook tähdensi tilaisuuden avajaissanoissaan, että liittyminen tapahtuu kaikille samoilla kriteereillä ja samanarvoiselta pohjalta.

EU kunnioittaa Cookin mukaan suuresti sitä kehitystä, joka hakijamaissa on tapahtunut niiden valmistautuessa jäsenyyteen, mutta samalla hän muistutti, että paljon on vielä tehtävä, jotta jäsenyyden ehdot tulisivat täytetyksi.

Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan on tärkeää, että laajentumisessa on päästy ripeästi liikkeelle. Hän ennusti kuitenkin, että maanantain juhlallisten avajaisten jälkeen jatko on kovaa ja arkista.

Halonen tähdensi useiden muiden puhujien tapaan, etteivät hakijamaat ja EU ole vielä valmiita laajentumiseen. -Vaatimusten täyttäminen ei ole helppoa, mutta muuta tietä ei ole, jos halutaan turvata integraation jo saavuttamat edut, hän sanoi puheessaan.

Myös EU:n on uudistuttava

Niin Halonen, Cook kuin useimmat muutkin puhujat tähdensivät sitä, että myös EU:n on valmistauduttava laajentumiseen mm. uudistamalla elimiään ja työskentelytapojaan.

Halosen mukaan EU on kuitenkin valmis tekemään oman osuutensa siirtymällä talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen, toteuttamalla Agenda 2000 -uudistusohjelmansa ja uusimalla instituutionsa.

Liittymisprosessin avajaistilaisuuteen osallistuivat EU-maiden ja hakijamaiden ulkoministerit. He kaikki käyttivät puheenvuoron ja lähes kaikissa niistä tähdennettiin tilaisuuden historiallista luonnetta. Hakijamaat toivat omissa puheenvuoroissaan selvästi esille, että ne pitävät unionin jäsenyyttä mailleen hyvin merkityksellisenä ja ovat valmiit tekemään kaikkensa saadakseen maansa jäsenyyskuntoon. Niin hakijat kuin tämänhetkisetkin jäsenmaat korostivat laajentumisen vaativan myös EU:lta uudistumista.

Kymmenen entistä sosialistimaata sekä Kypros toivovat pääsevänsä EU:n jäseniksi ensi vuosisadan alkupuolella sopeutettuaan sitä ennen oman kansallisen lainsäädäntönsä unionin säädäntöä vastaavaksi. Hankkeesta odotetaan vaikeaa ja ankaraa, eikä yhdenkään uuden jäsenmaan uskota optimistisimmissakaan arvioissa selviävän EU-kerhoon ennen vuotta 2002.

Hakijamaat "voitokkaina"

Hakijamaat kuvasivat kuitenkin liittymisprosessin avajaistilaisuutta itselleen voitokkaaksi.
-Puolalaiset ovat odottaneet tätä tilaisuutta pitkään, sanoi Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek omassa puheenvuorossaan.

Tshekin ulkoministeri Jaroslav Sedivy tähdensi, että jäsenyys EU:ssa palauttaa Tshekille sen oikean paikan, "missä sen olisi pitänyt olla, jollei se olisi joutunut historiallisten tapahtumien ja kommunismin uhriksi".

Varsinaiset jäsenyysneuvottelut alkavat tiistaina kuuden unionin liittymiskriteerejä lähimpänä olevan maan eli Tshekin, Puolan, Unkarin, Slovenian, Viron ja Kyproksen kanssa.

Slovakia, Latvia, Liettua, Romania ja Bulgaria joutuvat vielä tekemään paljon töitä ennen kuin on niiden vuoro ryhtyä neuvottelemaan, mutta EU ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että ne voisivat ottaa "varmimmat" ehdokkaat jossain vaiheessa kiinni.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat