Mainos

EU:n lakeja ei sovelleta Berlusconin oikeusjuttuun

EY-tuomioistuin linjaa ratkaisussaan, että EU:n direktiivejä ei voida käyttää yksityishenkilöitä vastaan kansallisen lainsäädännön ohittamiseksi. Päätöstä asiassa oli pyytänyt italialainen tuomioistuin.

EY-tuomioistuin on päättänyt, että Italian pääministeriä Silvio Berlusconia vastaan ei voida käydä oikeutta EU-lainsäädännön perusteella. Päätös helpottaa Berlusconin piinaa italialaisessa tuomioistuimessa, joka oli pyytänyt EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua EU-lain tulkinnassa.

Tapaus liittyy Berlusconin liiketoimintaan ennen hänen pääministerikauttaan. Hänen epäillään väärentäneen Fininvest-yhtiönsä kirjanpitoa ja liikutelleen huomattavia summia yhtiön rahaa kirjanpidon ohi. Berlusconin tultua valtaan hänen hallituksensa muutti nopeasti Italian kirjanpitolakia siten, että rikokset vanhenevat nyt 4,5 vuodessa entisen 7,5 vuoden sijaan. Lisäksi lakia lievennettiin muiltakin osin - esimerkiksi vähäiset virheellisyydet kirjanpidossa eivät enää ole rikoksia.

Berlusconin vastustajien mukaan laki on räätälöity hänen tarpeitaan varten. Italian uuden lain mukaan Berlusconiin kohdistuvat epäilyt ovat jo vanhentuneet.

EY-tuomioistuimen mukaan on yleinen oikeusperiaate, että uutta, rangaistuksiltaan lievempää lakia sovelletaan epäiltyihin takautuvasti. Kansallisten tuomioistuimen on kunnioitettava tätä periaatetta.

Lisäksi tuomioistuin toteaa, ettei EU:n direktiivejä voida käyttää yksittäisiä henkilöitä vastaan kansallisen lainsäädännön ohittamiseksi. Tuomioistuimen julkisasiamies ehti viime lokakuussa päätyä päinvastaiseen ratkaisuehdotukseen, mutta ehdotus ei ollut tuomioistuinta sitova.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.