Mainos

EU:n laajentuminen vähentää rajamuodollisuuksia

Täysi-ikäinen Suomen kansalainen voi periaatteessa matkustaa Viroon ja muihin uusiin unionin jäsenmaihin pelkkä henkilökortti mukanaan.

EU:n laajentuminen helpottaa suomalaisten matkustamista moniin naapurimaihin.

EU:n laajentuminen helpottaa matkustamista moniin Suomen naapurimaihin. Suomen kansalaiset pääsevät pian matkustamaan Viroon ja muihin uusiin EU-maihin ilman passia, kunhan mukana on uudenmallinen henkilökortti. Autolla matkustavien on kuitenkin edelleen syytä ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöönsä, sillä yhtiöillä voi olla lisäehtoja varsinkin varkaustapausten varalta.

Schengenin sopimukseen liittyneiden maiden rajoilla henkilötarkastukset on lopetettu. Tämä koskee kaikkia EU-maita paitsi Britanniaa ja Irlantia sekä lisäksi Norjaa ja Islantia. Viro ja muut uudet EU-maat liittyvät Schengeniin aikaisintaan vuonna 2007, joten rajatarkastukset jatkuvat entiseen malliin vielä usean vuoden ajan.

Oikeus matkustaa henkilökortilla koskee Suomen kansalaisia. Tilapäisellä tai alaikäisen henkilökortilla ei kuitenkaan voi tehdä ulkomaanmatkoja. Neuvotteleva virkamies Anne Aaltonen sisäministeriöstä neuvoo silti, että ihan heti vapun jälkeen ei kannata lähteä kokeilemaan henkilökortilla matkustamista kaukaisemmissa maissa. Tieto ei välttämättä ehdi heti perille jokaiselle raja-asemalle.

-Virossa tämä kyllä tiedetään, Aalto vakuuttaa.

Vihreä kortti suositeltava

Vappuna vähenevät myös autolla matkustavien muodollisuudet. Kun uudet maat liittyvät unioniin, ei vakuutusyhtiöistä saatavaa vihreää korttia enää vaadita. Liikennevakuutuskeskus suosittelee kuitenkin, että sellainen hankitaan, sanoo tiedotuspäällikkö Veikko Valkonen.

Vihreän kortin saa vakuutusyhtiöstä veloituksetta. Kortti todistaa, että autolla on voimassa oleva vakuutus. Keskus suosittelee, että vihreä kortti pidetään mukana kaikilla Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvilla automatkoilla. Vahinkotapauksessa Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon kuljettajalla tai matkustajalla on oikeus halutessaan saada korvaus oman ajoneuvon liikennevakuutuksesta, vaikka vahingon olisikin aiheuttanut ulkomailla rekisteröity ja vakuutettu ajoneuvo. Pieniin peltikolhuihin tätä ei kannata soveltaa, mutta suuremmissa vahingoissa siitä voi olla hyötyä.

-Suomen liikennevakuutus on kattavin. Se kattaa myös aiheuttajakuljettajan vahingot, mikä puuttuu muualla. Virossa, Latviassa ja Liettuassa on myös korvauskattoja, kertoo Valkonen.

Suomesta hankittu liikennevakuutus on sellaisenaan voimassa kaikissa Eta-maissa eli EU-maissa, Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.