EU:n laajentuminen vaatii muutoksia toimielimissä

EU:n laajentaminen edellyttää uudistusta unionin toimielimissä. On mietittävä uusiksi komission kokoonpano, jäsenmaiden äänivalta kokouksissa sekä määräenemmistösäännökset. Ulkoministerit keskustelivat tänään Brysselissä uudistusprosessin sisällöstä ja aikataulusta.

Uudistusta varten aloitetaan jäsenvaltioiden välinen neuvotteluprosessi, jota virkamieskielellä kutsutaan hallitusten väliseksi konferenssiksi. Tällaista tarvitaan siksi, että uudistus vaatii unionin perustamissopimuksen muuttamista. Vaikka kyse on sangen yksinkertaisesta asiasta, päätökset ovat jäsenmaille vaikeita. Onhan kyse kunkin maan komissiopaikoista ja äänivallasta.

Aluksi jäsenmaiden on päästävä sopimukseen siitä, kuka tai ketkä tekevät uudistusesityksen, jota neuvottelujen pohjana käytetään. Enemmistö jäsenmaista kannattaa ajatusta jättää asia kaikkien maiden suurlähettiläiden valmistetavaksi. Osa, mm. Saksa, esittää valmistelutyön antamista suppeammalle "viisaalle ryhmälle".

Myös komission kokoonpano on kimurantti asia päätettäväksi. Jos komission kokoonpanoksi päätettäisiin yksi edustaja jäsenmaata kohti, nykyiset isot jäsenvaltiot joutuisivat luopumaan toisesta komissaaristaan. Korvaukseksi heidän oletetaan vaativan lisää äänivaltaa. Kyseessä on siis enemmänkin poliittinen kuin juridinen ratkaisu.

Valmistelu päätökseen tänä vuonna

Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan on selvää, että uudistusprosessia valmistellaan loppuvuodesta, jolloin Suomi on EU:n puheenjohtajamaa. Halosen mukaan tämänpäiväisessä ulkoministereiden kokouksessa korostettiin puheenjohtajamaan asemaa valmistelussa. Tarkoitus on, että loppuvuonna Helsingissä pidettävässä huippukokouksessa päätettäisiin, että virallinen neuvotteluprosessi alkaa ensi vuoden alusta.

Eri maat ovat vielä eri mieltä siitä, mitä uudistusneuvotteluihin otetaan mukaan. Rajataanko ne em. toimielinmuutoksiin vai otetaanko mukaan muutakin. Halosen mukaan enemmistö jäsenmaista kannattaa neuvottelujen rajaamista komission kokoonpanoon, äänivaltaan sekä määräenemmistöpäätösten laajentamiseen. Tosin komission jäsenten vastuu on sellainen kysymys, jonka moni jäsenmaa ottaisi neuvoteltaksi.

EU:n edellinen neuvotteluprosessi kesti kolme vuotta. Halonen uskoo uuden sujuvan sutjakasti, jos se rajataan suunnitellusti. Nopea aikataulu merkitsisi noin vuoden neuvotteluja.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat