Mainos

EU:n laajeneminen vie aikaa

Euroopan unionin laajentuminen Itä- ja Keski-Eurooppaan toteutuu vasta useiden vuosien kuluttua, arvioivat läntiset asiantuntijat tänään. EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi, ettei uusia jäseniä ole EU:ssa vielä ennen vuotta 2003.

Fischler puhui kansainvälisessä maatalousfoorumissa Berliinissä. Maatalouskomissaarin mielestä selvittämättömiä kysymyksiä EU:n ja sen jäsenyyteen pyrkivien maiden kesken on edelleen erittäin paljon. Saksan maatalousministeri Jochen Borchert tähdensi Berliinin foorumissa, että hakijamaiden on omaksuttava EU:n maatalousnormit asteittain. EU:n maatalouspolitiikka on Borchertin mukaan suurten mullistusten edessä muutoinkin. Maatalouden ylijäämistä aiheutuvat ongelmat on ratkaistava vuosituhannen vaihteeseen mennessä, Borchert huomautti.

EU:n uusiksi jäsenmaiksi pyrkii kymmenen Euroopan maata. Henkeä kohden laskettu kansantulo on näistä hakijamaista suurin Tshekissä. Sielläkin kansantulo oli kuitenkin seitsemän prosenttiyksikköä pienempi kuin Kreikassa, jonka kansantulo oli EU-maiden pienin. Jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta päättäminen näyttää tämän hetken tietojen mukaan jäävän Luxemburgin huippukokoukselle tämän vuoden joulukuussa. Jäsenyysneuvotteluissa on edelleen auki se, kutsutaanko niihin mukaan alkuvaiheessa kaikki jäsenyyttä hakeneet maat vai ainoastaan osa. Enemmistö jäsenmaista haluaa kutsua mukaan kaikki, mutta EU:n komissio on ainakin toistaiseksi sillä kannalla, että neuvotteluihin osallistuisivat vain ne maat, joilla on parhaat edellytykset jäseniksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.