Mainos

EU:n kriisinhallintakykyä kehitetään

EU:n kriisinhallintakykyä kehitetään kuumeisesti, hyvässä yhteisymmärryksessä. Vain Tanska on jättäytynyt ulkopuolelle.

Tilanne saattaa muuttua ajan myötä. Professori Esko Antola uskoo, että EU:n suurilta mailta löytyy pieniä maita enemmän kykyä ja halua toimia. Suuret maat muodostaisivat jo lähivuosina EU.n sisälle oman, kriisinhallintaa vetävän ryhmän.

- Kyllä siinä ytimessä varmasti on Ranska ja Britannia. Ne ovat luonnolliset maat; suuret ammattiarmeijat, ydinasevallat - eurooppalaiset sotilamahdit. Myös Saksa, Italia, ja Espanja ovat mahdollisia. Ydin ei olisi suljettu klikki, vaan halutessaan myös muut maat voisivat tulla mukaan tiettyyn kriisinhallintaoperaatioon.

Antola uskoo, että pienillä mailla on hyvin suuri rooli pehmeiden kriisien hoitamisessa. Ns. kovat kriisit jäisivät ydinryhmän hoidettavaksi.

Valtiosihteeri Antti Satuli ei usko ydinryhmän sytymisen ainakaan lähivuosina. Hän ei myöskään usko, että maan puolustusbudjetin suuruus ratkaisisi ketkä ryhmään lähtisivät.

Satuli korostaa, että ytimen syntyminen on hyväksyttävä vaihtoehto vain silloin, jos kaikki jäsenmaat eivät voi tai halua toimia jossain asiassa. Näinhän toimittiin euronkin suhteen.

Satulin mielestä olisi hyvä luoda pelisäännöt siltä varalta, että kriisinhallinnan ympärille syntyisi ydinryhmä. Säännöt takaisivat sen, että ryhmä toimisi EU:n sisällä, ja olisi kaikille EU-maille avoin.

Sääntöjen luominen saattaa nousta esiin jo seuraavassa hallitusten välisessä konferenssissa vuonna 2004.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.6.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.