Mainos

EU:n komissiolle moitteet tiedon salaamisesta

EU:n komissio joutuu kiinnittämään aiempaa suurempaa huomiota omien asiakirjojensa julkisuuteen. EY-tuomioistuin julkisti tänään tärkeän ennakkopäätöksen, jossa se antoi komissiolle selkeät moitteet asiakirjojen salaamisesta.

Päätös on ensimmäinen komission ja ministerineuvoston ohjesäännön pohjalta tehty ratkaisu, jossa vastapuolena on ollut nimenomaan komissio.

Komission veti Luxemburgin tuomioistuimeen kaksi vuotta sitten Maailman luonnonsäätiö WWF, joka ei päässyt tutustumaan Länsi-Irlannissa sijaitsevaan Mullaghmoren kansallispuistoon kaavailtua opastuskeskusta koskeviin papereihin. Ne käsittelivät EU:n varojen myöntämistä hankkeelle.

WWF:n mielestä komissio rikkoi menettelyllään omaa ohjesääntöään, jonka mukaan yleisohjeena on avoimuus. Asiakirjojen salaaminen on kuitenkin mahdollista useissa poikkeustapauksissa. Niihin kuuluvat mm. asian luottamuksellisuus tai yleinen etu.

Säätiön näkemyksen mukaan komissio on tulkinnut asiakirjojen julkisuutta koskevaa sääntöään liian laveasti. Oikeuden päätös muovaa todennäköisesti sille nyt rajoja. EY-oikeuden mielestä WWF:n pyytämissä asiakirjoissa ei ollut sellaisia tietoja, jotka olisi tullut pitää salassa.

Maastrichtin sopimukseen ei julkisuutta koskevia määräyksiä sisälly. Jäsenmaat hyväksyivät kuitenkin sopimuksen liitteeksi otetun julkilausuman, jossa korostetaan päätöksenteon avoimuutta. Sen on määrä vahvistaa EU-toimielimien "demokraattista luonnetta ja yleisön luottamusta hallintoon".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.