Mainos

EU:n komissio vetosi Turkkiin

EU:n komissio vetosi tänään Turkin hallitukseen, jotta se asennoituisi myönteisesti Eurooppa-konferenssissa sille ehdotettuun tarkkailijajäsenyyteen. Konferenssissa on tarkoitus ratkaista EU:n laajentumisen rajat.

Komissio sanoi tämänpäiväisessä lausunnossaan, että EU:n Luxemburgin huippukokouksessa saavuttamat tulokset antavat Turkille useita mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jotka valmistelevat mahdollista EU-jäsenyyttä. Ehdot, jotka Turkin täytyy täyttää, ovat täsmälleen samat kuin kaikilla muilla mailla, jotka haluavat EU:n jäseniksi. Tämän lisäksi EU tarjoaa Turkille räätälöidyn suunnitelman, jonka tarkoitus on auttaa maata jäsenyysvalmisteluissa, komission tiedottaja Klaus van der Pas kertoi.

EU:n laajentumisprosessin on tarkoitus alkaa Lontoossa järjestettävällä Eurooppa-konferenssilla maaliskuussa. Konferenssiin voivat osallistua valtion ja hallituksen päämiehet kaikista EU-maista, jäsenehdokasmaista sekä Turkista. Konferenssin tulevaisuudennäkymät huononivat kuitenkin eilen sen jälkeen, kun Turkin pääministeri Mesut Yilmaz torjui kutsun ja sanoi, että Turkki lopettaa poliittiset neuvottelut EU:n kanssa. Viimeviikkoinen Luxemburgin huippukokous oli turkkilaisille paha pettymys, sillä EU ei hyväksynyt Turkkia ehdokkaaksi muiden jäsenyyttä hakeneiden yhdentoista maan rinnalle. Van der Pas ei halunnut tänään kommentoida sitä, peruttaisiinko konferenssi, jos Turkki aikoo itsepintaisesti kieltäytyä osallistumasta siihen. Van der Pasin mukaan vielä on turha mennä asioiden edelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.