Mainos

EU:n komissio tyytymätön alkoholituontimääräyksiin

EU:n komissio antoi illalla Suomelle huomautuksen siitä, että alkoholintuonnin rajoittaminen Venäjältä ja Virosta on vastoin EU:n määräyksiä. Suomen asettama 20 tunnin vähimmäismatka-aika viinatuliaisten sallimiseksi rikkoo yhteisölainsäädäntöä, sanoi komissio.

Myös määräys, että ulkomaalaisten on oltava Suomessa vähintään kolme vuorokautta ennen kuin he saavat tuoda ollenkaan alkoholijuomia mukanaan, on EU:n komission mielestä direktiivien vastaista.

Suomen kolmen vuorokauden sääntö on suunnattu erityisesti venäläisiä ja virolaisia vastaan, mutta se koskee kaikkia, jotka asuvat EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolella. Euroopan talousalueessa ovat mukana myös Norja, Sveitsi ja Liechtenstein.

EU:n edustaja kertoi EU:n hyväksyvän Suomen tavoitteen eli viinarallin lopettamisen ja laittoman alkoholinjälleenmyynnin. Suomen tulisi kuitenkin toteuttaa tavoite asettamatta aikarajoja. Viranomaisten olisi pystyttävä valvomaan, että tuonti tapahtuu vain henkilökohtaiseen käyttöön. EU:n säädökset perustuvat kansainväliseen sopimukseen, ns. Kyoto-sopimukseen, siitä, kuinka paljon tavaroita matkustajat voivat kuljettaa rajojen yli.

Suomi otti omat rajoituksensa käyttöön viime vuoden toukokuussa. Suomen hallituksella on kaksi kuukautta aikaa vastata viralliseen ilmoitukseen. Jollei vastaus ole tyydyttävä, komissio voi asiaa tutkittuaan antaa Suomelle perustellun lausunnon. Siinä määritellään aikataulu, jonka mukaan Suomen on muutettava lainsäädäntöään. Jos Suomi ei noudata aikataulua, komissio voi viedä asian EU:n tuomioistuimeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.