Mainos

EU:n komissio moittii käytettyjen tuontiautojen veroa

EU:n komissio epäilee, että ulkomailta Suomeen tuotavista vanhoista autoista peritään liikaa veroa ja että Suomen verokohtelu on unionin säännösten vastainen.

EU-rekisterikilpi

EU:n komission oikeusyksikkö on varovasti ottanut kantaan siihen, että tuontiautoista perittävä vero estää käytännössä kansalaisia tuomasta autoja Suomeen. Suomeen tuotujen käytettyjen autojen verotusta puidaan parhaillaan EY:n tuomioistuimessa, johon on valittanut helsinkiläinen mies.

Mies toi vajaat kolme vuotta sitten Saksasta vuosimallin 1986 Mercedes Benz -henkilöauton, josta perittiin veroja yhteensä yli 56 000 mk. Saksassa auto maksoi runsaat 22 000 Suomen markkaa. Mies maksoi veron, mutta valitti päätöksestä Uudenmaan lääninoikeuteen. Lääninoikeus palautti päätöksen tullipiiriin, joka puolestaan vei asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Viime keväänä hallinto-oikeus pyysi ennakkoratkaisua EY-tuomioistuimelta.

Lausunnossaan komissio pitää Suomen tuontiautojen verojärjestelmää kyseenalaisena. Komissio epäilee, että käytäntö vääristää kilpailua ja rajoittaa tavaroiden vapaata liikkumista. Helsinkiläismieheltä peritty käytetyn auton arvonlisävero on komission mielestä syrjivä ja EU:n perussopimuksen vastainen. Komission näkemykset koskevat vain kyseistä oikeusjuttua. Komissio korostaa, että se ei ota kantaa uusien autojen verotukseen Suomessa.

Tapauksen käsittelyn ajankohtaa yhteisöjen tuomioistuimessa ei vielä tiedetä. Luxemburgissa sijaitsevan EY-tuomioistuimen päätökset ovat lopullisia eikä niistä voi valittaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.