Mainos

EU:n komissio: Britannia vienyt naudanlihaa

EU:n komissio ilmoitti tänään, että Britannia on vienyt nauhanlihaa kiellosta huolimatta. EU:n komissio kielsi brittiläisen naudanlihan viennin vuonna 1996, kun ns. hullun lehmän taudin ja Creuzfeldt-Jacob -taudin välillä voi olla yhteys.

Laiton vienti paljastui tarkastuksessa, jonka EU:n komissio teki Britanniassa, ilmoitti komission edustaja tänään. EU:n edustaja kieltäytyi tutkimuksiin vedoten kertomasta, kuinka paljon ja mihin maihin lihaa on viety.

EU:n komission tiedotteen mukaan brittilihaa on viety vastoin kieltoa eräisiin EU-maihin ja yhteen EU:n ulkopuoliseen maahan. EU:n kuluttaja-asioista vastaava komissaari Emma Bonino selvitti tänään muille komissaareille meneillään olevia tutkimuksia. Bonino ilmoitti myös Britannian viranomaisille EU:n komission tarkastuksesta, samoin muiden EU-maiden viranomaisille.

Suomalaisilla ei vielä tietoa

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintä- ja elintarvikeosasto ei ollut vielä iltapäivällä saanut minkäänlaista selvitystä asiasta EU:lta. Eläinlääkintäylitarkastaja Riitta Heinosen mukaan tämän vuoksi on mahdoton kommentoida asiaa tai sanoa, onko Suomeen mahdollisesti tuotu jotakin kautta naudanlihaa Britanniasta.

Heinonen kertoi, että asian selvittely aloitettiin heti kun Suomen EU-edustusto oli iltapäivällä välittänyt ensimmäisiä Brysselissä liikkuneita tietoja asiasta. Heinonen muistutti myös, että Suomeen tuodaan ylipäätään vähän lihaa. Eniten lihaa tulee Tanskasta ja sekin on pääasiassa sianlihaa.

Heinonen tosin huomautti, että taudin puhkeamisen jälkeen vuonna 1996 tehdyissä selvityksissä kävi ilmi, että myös Suomeen oli tuotu hieman naudanlihaa Britanniasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.