Mainos

EU:n komissio boikotoi G7-kokousta

EU:n komissio ei aio lähettää edustajaa johtavien teollisuusmaiden eli G7:n valtiovarainministereiden kokoukseen, joka pidetään Bonnissa lauantaina. Syynä on tyytymättömyys siihen, että komissiolta on kutsuttu kokoukseen vain virkamiestason edustaja.

EU-komissaari Yves-Thibault de Silguyn mukaan tämä on vastoin Wienin huippukokouksessa tehtyä, euroedustusta koskevaa sopimusta. Erityisesti Yhdysvallat on vaatinut Euroopasta tulevien osanottajien rajoittamista, kun teollisuusmaiden valtiovarainministerit kokoontuvat keskustelemaan globaaleista talouskysymyksistä.

Silguyn edustaja Patrick Child varoitti, että myös Suomen osallistuminen syksyn G7-maiden valtiovarainministereiden kokoukseen voi olla uhattuna, jos kaikki osapuolet eivät hyväksy Wienissä tehtyä sopimusta. EU-maiden johtajat päättivät joulukuussa esittää muille G7-maille eli Yhdysvalloille, Kanadalle ja Japanille, että EU-puheenjohtajamaan valtiovarainministeri sekä komission edustaja edustavat euroaluetta G7-kokouksissa.

Child totesi, ettei erityisesti amerikkalaisten kanssa ole vielä saavutettu yhteisymmärrystä siitä, että pienet maat kuten Suomi saavat istua neuvottelupöydässä.

Saksan valtiovarainministeri Oskar Lafontaine on kutsunut komission virkamiehen osallistumaan kokoukseen Saksan valtuuskunnassa. Komissio on kuitenkin sanonut kutsulle kiitos ei, koska sen mukaan ei ole mitään syytä siihen, että virkamies "roikkuisi käytävillä" kokouksessa. Euro-11-ryhmän viime kokouksessa euroalueen valtiovarainministerit kannattivat Childin mukaan laajalti ajatusta, että komissaari de Silguy saisi olla mukana G7-kokouksessa. Euroopan keskuspankin johtaja Wim Duisenberg edustaa kokouksessa joka tapauksessa talous- ja rahaliittoa Emua.

EU:n parlamentin talousvaliokunnalle Brysselissä torstaina puhunut Lafontaine lupasi puolustaa euroalueen etuja Bonnissa. Hänen mukaansa päätös kutsua komissio mukaan virkamiestasolla ei ole lopullinen ratkaisu.
-Me eurooppalaiset haluamme itse päättää, miten meitä edustetaan, hän sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.