Mainos

EU:n kemikaalivirasto aloittaa väliaikaisin voimin

Suomeen saadun kemikaaliviraston toimintaa käynnistää 40 hengen väliaikainen virkamiesjoukko. Viraston on määrä olla toimintakunnossa vuoden kuluttua.

EU:n kemikaalivirasto aloittaa toimintansa Helsingissä kesäkuun alussa väliaikaisen henkilökunnan voimin. Ensimmäiset omat virkamiehet palkattaneen virastoon elokuusta alkaen.

Viraston toimintaa käynnistää noin 40 hengen virkamiesjoukko, jonka komissio on lainannut tehtävään enimmillään puoleksitoista vuodeksi. Viraston väliaikainen pääjohtaja on belgialainen Geert Dancet, joka toimii tällä hetkellä Reach-yksikön päällikkönä komission yritystoimintapääosastolla.

- Viraston on määrä olla toimintakunnossa vuoden kuluttua ja saavuttaa täysi, noin 450:n hengen koko noin kolmen vuoden kuluessa, kertoo viraston Suomeen tuloa junaillut palvelujohtaja Jukka Malm Suomen ympäristökeskuksesta.

EU:n kemikaalivirasto

Muun muassa viraston tietojärjestelmän, toimintatapojen ja sisäisten sääntöjen on oltava valmiina ensi vuoden kesäkuun alusta. Viraston neuvontapalvelun pitäisi sen sijaan olla toiminnassa jo kesäkuun alusta.

Virastoon haki ensimmäisessä haussa töihin 1800 henkeä, joista virasto valitsee komission tekemän esikarsinnan jälkeen reilut 200 työntekijää.

Malm arvioi, että todennäköisesti elokuun aikana aletaan tehdä työsopimuksia viraston palvelukseen tulevien kanssa. Vielä ei ole tietoa siitä, mistä maista hakijat ovat kotoisin. Vuosi sitten, kun komissio haki virastoon asiantuntijoita viraston valmistelutehtäviin, noin neljännes valituista oli suomalaisia.

Pääjohtajaa ei valita isäntämaasta

Pääjohtajan valinnasta vastaa viraston hallintoneuvosto. Virka oli haussa alkuvuodesta, ja hakijoiden karsinta on Malmin mukaan meneillään.

- Komissio hoitaa esikarsinnan ja valmistelee luettelon parhaista kandidaateista. Lopullisen valinnan tekee viraston hallintoneuvosto vielä tämän vuoden aikana, Malm sanoo.

Viraston johdossa ei nähdä suomalaista, sillä kirjoittamattoman säännön mukaan sijaintimaan edustajaa ei valita EU-viraston pääjohtajaksi.

Kemikaaliviraston tulo Suomeen ei sinänsä lisää alan koulutustarvetta Suomessa, mutta Malmin arvion mukaan EU:n kemikaaliasetuksen eli ns. Reach-asetuksen velvoitteet toiminnanharjoittajille voivat lisätä jatkokoulutuksen tarvetta. Malm uumoilee myös, että Reach-asetukseen liittyvää palvelu- ja konsulttitoimintaa voi syntyä Helsinkiin, koska kemian alan yritykset Euroopasta ja sen ulkopuolelta joutuvat asioimaan paljon viraston kanssa.

Virasto hyödyttänee välillisesti matkailualan yrittäjiä, sillä virasto järjestää jäsenmaiden asiantuntijoille paljon kokouksia. Osa henkilökunnasta tulee Helsinkiin perheiden kanssa, ja sitä kauttakin virastosta voi olla välillistä hyötyä isäntämaalle, Malm arvelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.