Mainos

EU:n kemikaalilakien uudistus käy kalliiksi Suomelle

Kauppa- ja teollisuusministeriö arvioi, että EU:n kemikaalilakien uudistus aiheuttaa ongelmia Suomen taloudelle. Lakiuudistus näkyyy kuluttajalle muun muassa kalliimpina rakennusaineiden hintoja.

Kauppa- ja teollisuusministeriön selvityksen mukaan uudistus supistaisi bruttokansantuotetta kaksi prosenttia kymmenen vuoden aikana.

Kuluttajalle lakiuudistus tietäisi esimerkiksi entistä kalliimpia kemikaalien ja rakennusaineiden hintoja.

Vantaan Tikkurilan monicolor-tehtaalla purkitetaan päivän aikana noin 100 000 litraa maalia. Erilaisia tuotteita on seitsemisensataa.

Komission kaavailema lakiuudistus tietäisi muutoksia myös tehtaalla, sillä uusi järjestelmä velvoittaisi rekisteröimään entistäkin tarkemmin kemikaalien turvallisuusominaisuuksia.

- Tämä rekisteröinti ja tietojen hankintaprosessi saattaa olla hyvinkin kallista toimintaa ja sitä kautta sitten voi olla niin, että pienimpiä raaka-aineita ei yksinkertaisesti enää kannata ottaa tähän rekisteröintiprosessiin mukaan, osastopäällikkö Anu Passinen Tikkurilasta kertoo..

Kauppa- ja teollisuusministeriö arvioi, että rekisteröintivaatimus tulisi kalliiksi eritoten kemikaali- rakennusaine- ja metallinjalostusteollisuuden pienille yrityksille.

Kuluttajille uudistus puolestaan tietäisi sitä, että koska raaka-aineita ja ehkä kilpailijoitakin on jatkossa aiempaa vähemmän, myös tuotevalikoimat pienenevät ja monet tuotteet ovat entistä kalliimpia - esimerkiksi maalit.

- Kemianteollisuudessa on arvioitu keskimäärin sellaista kymmenen prosentin hinnannousua, mutta vaikea se on tässä vaiheessa arvioida, mitä se yksittäisen tuotteen osalta vaikuttaa, Passinen pohtii.

EU pyrkii saamaan kemikaalilakien uudistuksen valmiiksi vuoden 2006 aikana. Lakipakettiin kuuluu myös EU:n kemikaaliviraston perustaminen Suomeen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.