EU:n kauppakomissaari perää uudistuksia vakaussopimukseen

EU:n kauppa-asioista vastaava komissaari Pascal Lamy kannattaa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen uudistamista. Hänen mukaansa etenkin sopimuksessa määritelty kolmen prosentin katto budjettivajeelle ansaitsee osakseen arvostelua.

-Sopimus kaipaa modernisointia. Olen vakuuttunut tästä, koska kolmen prosentin vajesääntö on liian yksiviivainen tapa ohjata taloutta, Lamy sanoi uutistoimisto AFP:lle Kiinan Dalianissa järjestetyssä Aasian ja Euroopan maiden valtionvarainministerien tapaamisessa.

Lamyn mukaan EU-maiden tulisi löytää jonkinlainen viisaampi ratkaisu, jollaisena hän pitää esimerkiksi Britanniassa harjoitettua budjettipolitiikkaa. Britanniassa ei budjettivajeelle ole asetettu lyhyen aikavälin tavoitteita, vaan hallituksen tavoitteena on pitää budjetti tasapainossa tai ylijäämäisenä keskipitkällä aikavälillä.

EU:n vakaus- ja kasvusopimusta on pidetty huomattavasti jäykempänä, sillä maa, jonka budjettivaje ylittää kolmena vuonna peräkkäin kolmen prosentin vajerajan, voi joutua maksamaan tuntuvan sakkosumman. Kriitikkojen mielestä vakaus- ja kasvusopimuksen malli ratkaisevasti heikentää yksittäisen jäsenmaan mahdollisuuksia piristää talouskasvua esimerkiksi veronalennuksilla tai julkisten investointien lisäämisellä. Lamy ei kuitenkaan kannata budjettivajerajan nostamista viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, sillä hänen mukaansa kolmekin prosenttia on varsin suuri budjettivaje.

Lamyn mukaan vakaus- ja kasvusopimuksen uudistamista vaikeuttaa se, että EU:n suurmailla Saksalla ja Ranskalla on ollut vaikeuksia pysytellä sopimuksen määrittämissä puitteissa. Molemmat maat ylittivät viime vuonna kolmen prosentin budjettivajerajan, ja näin uhkaa käydä tänäkin vuonna. Lamyn mukaan sopimusta on vaikea uudistaa juuri nyt, sillä se näyttäisi myönnytysten tekemiseltä sopimuksen sääntöjä rikkoneille maille.
Kolmen prosentin vajerajan ylitti ensimmäisenä Portugali vuonna 2001, jolloin sen budjettialijäämä nousi 4,1 prosenttiin.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat