Mainos

EU:n kauppakomissaari arvosteli Australiaa teräskiistassa

Australian pitäisi Pascal Lamyn mielestä pysyä yhteisrintamassa EU:n kanssa Yhdysvaltain suojatulleja vastaan.

EU:n kauppakomissaari Pascal Lamy arvosteli keskiviikkona Sydneyssä Australiaa jättäytymisestä Yhdysvaltain teräkselle asettamista suojatulleista nostetun kanteen ulkopuolelle Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Australian olisi Lamyn mielestä pitänyt pysyä yhteisrintamassa USA:n suojatulleja vastaan. Lamy sanoi olevansa pettynyt siihen, ettei Australia liittynyt EU:n ja seitsemän muun maan nostamaan kanteeseen WTO:n riitojenratkaisuelimessä.

EU:n on määrä ilmoittaa omista vastatoimistaan Yhdysvaltain suojatulleja kohtaan perjantaina.

-On valitettavaa, ettei Australia osallistu Yhdysvaltojen suojatulleja vastaan nostettuun kanteeseen WTO:ssa. Se on valitettavaa siksi, että monenkeskisen kauppajärjestelmän uskottavuuden säilyttämiseksi sen periaatteita on puolustettava silloinkin, kun omat välittömät edut näyttävät turvatuilta, sanoi Lamy.

Yhdysvallat ilmoitti maaliskuussa ottavansa käyttöön 30 prosentin suojatullit maan terästeollisuuden suojaamiseksi ulkomaiselta kilpailulta. Australia hyväksyi suojatullit sen jälkeen kun pääministeri John Howard oli maaliskuussa neuvotellut Washingtonissa sopimuksen, jolla tullit rajattiin koskemaan vain 15:tä prosenttia Australian teräksen viennistä Yhdysvaltoihin.

Euroopan unioni reagoi voimakkaasti Yhdysvaltain suojatulleihin, jotka Lamyn mukaan rikkovat selvästi WTO:n sopimuksia.

-Meidän on estettävä alkuunsa kaikki yritykset seurata Yhdysvaltain antamaa huonoa esimerkkiä, sanoi Lamy. Hänen mukaansa suojatullit ovat puhdasta protektionismia.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.