EU:n kännykkäpuhelujen hintakatto viivästyy

Pahimmillaan parlamentin ja jäsenmaiden erimielisyys maksujen suuruudesta voi venyttää hintakaton asettamista pitkälle ensi vuoteen. Lomailijalle sopu toisi selvää säästöä.

EU-maasta toiseen soitettujen kännykkäpuhelujen hinnanalennukset tulevat voimaan aikaisintaan ensi syksynä.

Niin sanottujen roaming-maksujen alentaminen viivästyy ainakin kesälomakauden yli, sillä EU-parlamentti ja jäsenmaat eivät ole vielä päässeet sopuun hintojen tasosta.

Parlamentin piti äänestää asiasta tänään, mutta äänestystä on lykätty kaksi viikkoa näkemyserojen vuoksi. Parlamentti ja jäsenmaat yrittävät ratkoa kiistaa taas ensi viikon tiistaina.

Parlamentin mielestä missä tahansa EU-maassa soitettu puhelu saisi maksaa kuluttajille vastedes enintään 40-45 senttiä minuutilta. Jäsenmaat ovat Saksan johdolla esittäneet 60:tä senttiä. Sopu löytynee toteutuessaan noin puolivälistä eli 50 sentin tienoilta.

Vastaavasti puhelun vastaanottamisen tulisi parlamentin mielestä maksaa oman maan ulkopuolella korkeintaan 20 senttiä, jäsenmaiden mielestä 30 senttiä minuutilta.

Erityisesti teleoperaattoreidensa asemasta huolestuneet Britannia ja Ranska ovat karsastaneet parlamentin kantaa.

Lomailija säästäisi rutkasti

Suomalaiselle lomailijalle uudistus toisi merkittäviä säästöjä. Kännykkäpuhelu esimerkiksi Espanjasta tai Kreikasta Suomeen maksaa kaikilla suurilla operaattoreilla nykyisin noin euron minuutilta.

Hintatason lisäksi riitaa on vielä siitä, tuleeko kaikkien kännykänkäyttäjien saada halvat hinnat automaattisesti vai pitääkö heidän pyytää niitä itse operaattoreilta.

Ulkomaanpuhelut ovat teleyrityksille taloudellisesti erittäin houkuttelevia, ja esimerkiksi brittiläinen Vodafone on vastustanut uudistusta äänekkäästi. Teleoperaattorien mukaan ulkomaanpuhelujen hinnat ovat jo laskussa eikä hintojen sääntelyyn lakiteitse ole tarvetta.

Paine sovun syntymiseen on kuitenkin kova, sillä esitys hintojen alentamisesta on ollut kansalaisten keskuudessa yksi suosituimmista EU-hankkeista.

Jos parlamentti ja jäsenmaat löytävät kompromissin, parlamentti voi hyväksyä sovun täysistunnossaan Strasbourgissa kahden viikon kuluttua. Jäsenmaat voisivat puolestaan hyväksyä sen muodollisesti kesäkuussa. Tällöin laki voisi tulla voimaan mahdollisesti jo syksyllä.

Jos sopua ei synny, joudutaan neuvotteluissa palaamaan lähtöruutuun ja uudistus voi viivästyä pitkälle ensi vuoteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat