EU:n julkisuuskuva aiheuttaa huolta

Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Jukka Oas on huolissaan Euroopan unionin julkisuuskuvasta. Tällä hän viittaa julkiseen keskusteluun komission työstä. Hän korostaa STT:n haastattelussa, että komissio hoitaa vain jäsenmaiden sille säätämiä tehtäviä.

-Olisiko järkevämpää, että komissio ei tekisi työtään ja jättäisi osan lainsäädännöstä toteuttamatta. Jos näin halutaan, niin silloin pitäisi määritellä, mitä osia lainsäädännöstä jätetään toteuttamatta, hän kysyy.

Oas muistuttaa siitä perusfaktasta, että poliittinen päätöksenteko on EU:ssa ensisijaisesti ministerineuvostolla ja nykyisin osittain myös Euroopan parlamentilla. Yhtään direktiiviä ei tehdä ilman neuvoston hyväksymistä.

-Päätöksentekovalta ei ole minkään brysseliläisen harmaan byrokraattisen massan käsissä, hän tiivistää. Päätökset tehdään kansallisia hallituksia edustavassa ministerineuvostossa ja kansojen valitsemassa parlamentissa.

-Komission tehtävänä on huolehtia siitä, että yhteisö hoitaa sille uskotut tehtävät. Tätä tarkoitusta varten komissio hoitaa perussopimuksen ja muiden yhteisösäädösten täytäntöönpanon ja valvoo niiden noudattamista jäsenvaltioissa, hän lukee EU:n peruskäsikirjasta.

Direktiiviä ei lueta

Oas viittaa mm. Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin esittämiin näkemyksiin. Chiracin mielestä komission ei olisi pitäisi puuttua jalkapalloilun MM-kilpailujen lipunmyyntiin. Saksa taas on arvostellut sitä, että komissio on puuttunut Saksan valtionapuihin.

Lähempi esimerkki tulee Ruotsista, jossa maan kansallisruoan hapansilakan perinteiset puiset säilytysastiat on pantu kiellettyjen listalle. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että moiset astiat ovat yhteisön säädösten vastaisia. Kielto perustuu terveyttä vaarantavia kalatuotteita käsittelevään määräykseen. Tämän Ruotsi hyväksyi liittyessään EU:hun. Nyt kiivas keskustelu Ruotsissa pohjautuu ilmeisesti siihen, ettei maassa ilmeisesti kukaan ole koskaan tullut lukeneeksi kyseistä direktiiviä. Oas ymmärtää, että julkiset puheet liittyvät usein kotimaiseen tarpeeseen. Huolestuttavaa hänen mielestään kuitenkin on, minkälaisen kuvan EU:sta keskustelu luo kansalaisille.


Lue myös:

    Uusimmat