EU:n ja WEU:n yhtyminen herätti vastustusta

EU:n ulkoministerit kokoontuivat Italian pääkaupunkiin juhlistaakseen Rooman sopimusta, josta nykyisen Euroopan unionin kehitys alkoi 40 vuotta sitten.

Keskustelujen aiheena oli puheenjohtajamaa Hollannin esitys unionin uudeksi perussopimukseksi, johon sisältyy kohta puolustusjärjestö WEU:n sulautumisesta EU:hun.

Unionit lähenisivät toisiaan kolmessa vaiheessa, joista viimeisessä WEU tulisi osaksi EU:ta. EU saisi siten oman puolustusulottuvuuden yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa.

Ehdotus esitettiin nyt virallisesti ensimmäisen kerran. Sen takana ovat Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Belgia ja Luxemburg.

Ongelma Baltialle

Englannin ulkoministeri Malcolm Rifkind tyrmäsi esityksen ja sanoi sen aiheuttavan ongelmia HVK:lle, jonka pitäisi päättyä EU:n seuraavaan huippukokoukseen heinäkuussa.

Rifkindin mukaan esitys on ongelmallinen erityisesti unionin liittoutumattomille jäsenmaille eli Suomelle, Ruotsille, Irlannille ja Itävallalle. Puolustusyhteistyön tiivistäminen saattaa myös muodostaa esteitä erityisesti Baltian maiden jäsenyydelle.

Englanti ja Ruotsi uskovat, että Euroopan unionin puolustusyhteistyön syventäminen voisi vaikeuttaa unionin laajenemista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat