EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvottelut taas umpikujassa?

Liha- ja patsaskiistan ohella Euroopan ja Venäjän välejä on hiertänyt muun muassa Yhdysvaltain suunnitelma sijoittaa ohjuspuolustuksensa osia Tshekkiin ja Puolaan.

EU ja Venäjä eivät todennäköisesti avaa vieläkään neuvotteluja uudesta yhteistyösopimuksesta perjantaina pidettävässä huippukokouksessa.

Puola ja Liettua vastustavat neuvottelujen avaamista kokouksessa, josta uhkaa tulla ilmapiiriltään viilein pitkään aikaan.

EU:n ulkoministerit joutuivat tämänpäiväisessä kokouksessaan myöntämään, ettei tilanne näytä lupaavalta. Puola ei hyväksy neuvotteluja, koska Venäjä estää yhä puolalaisen lihan tuonnin maahan. Liettualla on puolestaan ollut ongelmia Venäjältä tulevien öljyntoimitusten kanssa.

Neuvottelujen avaus vaatisi kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Ne piti aloittaa alun perin jo viime syksynä Helsingissä pidetyssä huippukokouksessa.

Puheenjohtajamaa Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier matkustaa vielä huomenna Venäjälle viime hetken neuvonpitoon ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Toiveena on, että kiistoja voitaisiin vielä ratkoa ennen varsinaista huippukokousta.

EU:n ja Venäjän huippukokous pidetään Venäjän Samarassa perjantaina. Torstaina järjestetään jo epävirallinen illallinen.

EU:n ja Venäjän suhteet pohjamudissa

EU:n ja Venäjän huippukokouksen anti uhkaa muutenkin jäädä hyvin laihaksi. Osapuolten suhteita ovat viime aikoina painaneet monet ongelmat, viimeisimpänä Viron patsaskiista.

Steinmeierin mukaan yksikään EU-maa ei kuitenkaan vaatinut tänään kokouksen peruuttamista.

- Siitä tulee vaikea kokous, mutta se pidetään, Steinmeier sanoi.

- Juuri vaikeina aikoina on tärkeää keskustella asioista.

Myös ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) myönsi, että EU:n ja Venäjän suhteet ovat heikommassa tilassa kuin pitkään aikaan.

- Tänä päivänä ne kangertelevat, se on totta, Kanerva myönsi.

Liha- ja patsaskiistan ohella Euroopan ja Venäjän välejä on hiertänyt muun muassa Yhdysvaltain suunnitelma sijoittaa ohjuspuolustuksensa osia Tshekkiin ja Puolaan. EU ja Venäjä ovat myös eri linjoilla Kosovon itsenäistymisestä, jota Venäjä vastustaa.

Lavrovin kirjeeseen ei vielä vastausta

Ulkoministerien kokous paljasti myös sen, että EU-mailla on edelleen suuria sisäisiä vaikeuksia suhtautua Venäjään yhtenäisesti.

Esimerkiksi Saksa ja Suomi painottavat käytännön yhteistyötä Venäjän kanssa ajankohtaisista vaikeuksista huolimatta. Varsinkin Puola peräsi kuitenkin tiukempaa linjaa.

Jäsenmaat keskustelivat lyhyesti myös Viron patsaskiistasta. Kanervan mukaan Viro esiintyi asiassa maltillisesti.

Viro halusi EU:n kiinnittävän huomiota Moskovan-lähetystönsä saartoon ja valtion internetsivuille tehtyihin hyökkäyksiin.

Saksa ei ollut vielä saanut valmiiksi EU:n vastausta kirjeeseen, joka Lavrov lähetti taannoin EU-maille. Sitä odotetaan lähipäivinä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat