Mainos

EU:n ja Venäjän huippukokous alkoi

EU:n ja Venäjän välejä hiertävät ennen muuta Venäjän lihakiista Puolan kanssa sekä Venäjän ja Viron patsaskiista.

EU:n ja Venäjän välinen huippukokous on alkamassa synkissä tunnelmissa.

Presidentti Vladimir Putin sekä unionin tämänhetkisen puheenjohtajamaan Saksan liittokansleri Angela Merkel ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso puivat välejä hiertäviä kysymyksiä työillallisella lähellä Samaran kaupunkia tuhat kilometriä Moskovasta kaakkoon.

Kaksipäiväisen huippukokouksen varsinaiset neuvottelut käydään huomenna.

Kokoukselta ei odoteta suurta menestystä. EU-virkamiesten mukaan neuvotteluissa ovat esillä kansainväliset aiheet kuten Kosovon maakunnan tuleva asema, Iranin ydinkiista sekä Venäjän ehdokkuus Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Sen sijaan neuvottelut EU:n ja Venäjän välisiä suhteita koskevasta uudesta sopimuksesta ovat jäissä Puolan ja Venäjän välisen lihakiistan vuoksi. Puola on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan neuvotteluja vastaan niin kauan kuin Venäjä kieltää puolalaisen lihan tuonnin.

Liettua on ilmoittanut tukevansa Puolaa asiassa. Liettuan ja Venäjän välejä hiertää kiista venäläisen öljyputken sulkemisesta.

EU-johtajat ovat myös huolissaan Euroopan kasvavasta riippuvuudesta Venäjän öljy- ja kaasutoimituksista. Venäjän ja Viron äskettäinen kiista neuvostoaikaisen sotilasmuistomerkin siirrosta heijastuu myös unionin ja Venäjän suhteisiin.

EU:n ja Venäjän nykyinen kumppanuussopimus päättyy tänä vuonna

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.