Mainos

EU:n itärajan valvonnassa uusi haaste

Romanian ja Bulgarian liittyminen EU:hun ensi vuodenvaihteessa on yhä todennäköisempää. Samalla unionin ulkoraja siirtyy taas itään päin, ja sen valvominen tuo uusia haasteita.

EU:n rajavalvontaviraston suomalainen pääjohtaja Ilkka Laitinen on tutustunut kuluneella viikolla Romanian ja Moldovan rajalla tutustumassa valvonnan toimivuuteen.

Laitinen myöntää, että Romanian ja Moldovan raja on yksi kaikkein keskeisimmistä laittoman maahantulon reiteistä EU:ssa. Laitisen mukaan Ukraina ja Moldova ovat sekä läpikulku- että lähtömaita.

Romania on ryhtynyt nopeasti ajanmukaistamaan rajavalvontaansa. Se on myös yksi ehto EU:n jäsenyydelle. Vuoteen 2009 mennessä koulutukseen jakalustoon satsataan 1,2 miljardia euroa. Valtaosa varoista tulee unionin budjetista.

EU:n rahoilla hankitaan mm. rajavalvontaan käytettäviä maastoajoneuvoja, lämpökameroita, rekkaröntgeneitä ja jopa hengitysilmamittareita lastiin kätkeytyneiden ihmisten paljastamiseksi.

Romanian rajapoliisissa arvioidaan, että noin 70 – 80 prosenttia laittomista rajanylittäjistä saadaan kiinni. Suhde on sama kuin muillakin EU:n ulkorajoilla, joten Romanian rajavalvonnasta ei muodostune estettä jäsenyydelle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.