Mainos

"EU:n itälaajentuminen virkistää maataloustuotteiden kauppaa"

Kymmenen Itä-Euroopan maan liittyminen Euroopan unioniin ensi vuonna lisää jäsenmaiden välistä kauppaa. Se edistää myös maatalous- ja elintarvikesektorin rakennekehitystä sekä uusissa että vanhoissa jäsenmaissa, arvioi belgialainen maatalouspolitiikan professori Johan Swinnen. Swinnen puhui Turussa Pohjoismaisten maataloustutkijoiden yhdistyksen kongressin avajaisissa.

Swinnen toteaa, että viimeisten kymmenen vuoden aikana elintarvikevienti vanhoista jäsenmaista liittyjämaihin on yli kymmenkertaistunut ja tuonti kaksinkertaistunut.

- Maiden välisen kaupan tuotekirjo voi muuttua, jotkut elintarvikealat nousevat, toiset laskevat, mutta kaiken kaikkiaan molemmat puolet voittavat, hän sanoo.

Swinnenin mukaan jo vuosia jatkunut liittymisprosessi ja jäsenyysehdot kumoavat pelon, että vanhoihin jäsenmaihin alkaisi rajojen avauduttua tulvia halpoja itäeurooppalaisia massaelintarvikkeita.

Viro odottaa vakautta ruuan hintaan

Virossa EU-jäsenyyden odotetaan vakauttavan elintarvikkeiden hintoja, jotka ovat nykyisessä vapaassa taloudessa heilahdelleet niin paljon, että maan elintarviketuotanto on myllerrystilassa.

Viron maatalousyliopiston dekaani Tiiu Ohvril sanoo, että vapaa markkinatalous on Virossa hyödyttänyt kaikkia muita tuotannonaloja, mutta maatalouden käytäntöihin se ei ole sopinut. Maatalouden osuus bruttokansantuotteesta on vuodesta 1992 vuoteen 2000 pudonnut 11,7 prosentista 4,7 prosenttiin, hän toteaa.

Suomen valttina innovatiivisuus

Helsingin yliopiston taloustieteen professori Jukka Kolan mukaan suomalaisyrittäjillä on maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa sellaista modernia osaamista, ammattitaitoa, korkeaa teknologiaa ja innovatiivisuutta, että pärjäämisen edellytykset ovat olemassa myös laajentuneessa EU:ssa.

Uusien jäsenmaiden 75 miljoonan ihmisen elintaso kohoaa, jolloin myös elintarvikkeiden kysyntä kasvaa, hän arvioi.

Pohjoismaisten maataloustutkijoiden yhdistyksen 22. kongressi jatkuu Turussa perjantaihin asti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.