Mainos

EU:n itälaajentuminen maksaa Suomelle miljardin

Suomen vuosittainen nettomaksu EU:lle noussee vuonna 2006 kahden-kolmen miljardin markan tuntumaan, arvioidaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvityksessä. EU:n itälaajentuminen maksaisi Suomelle kaavamaisesti laskien miljardi markkaa vuonna 2006. Laskua lisäisi 300 miljoonaa markkaa maataloustukien ja rakennerahastojen uudistukset.

Uusien jäsenmaitten aiheuttamat lisämenot maksumäärärahoina ilmaistuna ovat vuonna 2006 koko EU:lle 85 miljardia markkaa. Itälaajentumisen nettokustannus olisi koko EU:lle arviolta 63 miljardia markkaa. VATT on päätynyt näihin lukuihin EU:n talousarviosta ja tilintarkastajien raporteista tehdyn tutkimuksen perusteella.

Suomen nettomaksu vuosina 1995-1997 EU:lle oli 2,5 miljardia markkaa. Esimerkiksi vuonna 1997 maksu EU:lle oli 6,6 miljardia markkaa ja takaisin tuli 6,2 miljardia. Nettomaksu oli siten 0,4 miljardia. Jatkossakaan Suomesta ei tule EU:ssa nettosaajaa, arvioi tutkimuksen tekijä Teuvo Junka VATT:sta.

Todelliset hyödyntäjät ja maksumiehet

Junka on kerännyt tietoa nettomaksajista eli jäsenmaan todellisesta rahallisesta hyödystä yhteisön tilintarkastajien kertomuksista. Varsinaisessa talousarviossa nettomaksulaskelmia ei ole, koska ne on koettu yhteisön yhtenäisyyden kannalta pulmalliseksi. Jungan selvityksessä vuonna 1997 suurin nettomaksaja oli Luxemburg, joka maksoi EU:lle 1600 markkaa asukasta kohden.

Maa saa kuitenkin huomattavia tuloja EU:n hallintomenoina. Tämä pienentää nettomaksua oleellisesti. Toiseksi suurin nettomaksaja oli tutkittuna vuonna Hollanti 1000 markalla ja kolmantena Saksa 800 markalla. Suomen vastaava luku oli 75 markkaa asukasta kohden. EU:n 15:sta jäsenmaasta 11 oli nettomaksajia ja 4 nettosaajia. Suurin saaja oli Irlanti, joka nettosi yli 4000 markkaa. Kreikan netto oli 2300 markkaa ja Portugalin 1500 markkaa asukkaalle.

EU:n talousarvio on vastannut noin yhtä prosenttia jäsenmaitten yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Vuonna 1997 budjetin loppusumma oli 480 miljardia markkaa eli 1,2 prosenttia jäsenien bkt:sta. EU:n talousarvio on siten vain hieman pienempi kuin Suomen bruttokansantuote ja noin 2,5-kertainen Suomen valtion menoihin verrattuna.

Eniten maksuja budjetin menoihin kerätään Saksalta. Se maksoi EU:lle vuonna 1997 noin 125 miljardia markkaa. Maan prosenttiosuus jäseniltä kerättävistä varoista oli 28. Ranskan osuus on 17,5 ja Britannian 12 prosenttia. Muiden osuudet jäävät alle kymmenen prosentin. Suomen osuus on 1,4 prosenttia eli samalla tasolla Portugalin ja Kreikan kanssa. Kokonaismaksu jaetaan jäsenmaitten kansantalouksien koon suhteen. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.