Mainos

EU:n ilmastopaketti vastatuulessa

Euroopan unionin johtajat ovat sitoutuneet huippukokouksessa siihen, että EU saavuttaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa nykyisestä talouskriisistä huolimatta.

Samaan aikaan jäsenmaat hakevat kuitenkin kilpaa helpotuksia omille teollisuudenaloilleen neuvotteluissa ilmastopaketin yksityiskohdista. Puheenjohtaja Ranska näyttää myös kokouksen alkaessa olevan ainakin jossain määrin suopea vaatimuksille.

Esimerkiksi Suomi on ennakkotietojen mukaan saamassa läpi vaatimuksensa siitä, että hiilidioksidin päästökauppaan kuuluva metsäteollisuus saa tulevaisuudessakin päästöoikeuksia ilmaiseksi. Vaihtoehtona olisi, että päästöoikeudet olisi ostettava markkinoilta, mitä teollisuus itse pitää uhkana kilpailukyvylle.

Vanhanen: Suomen tilanne hyvä

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, että Ranskan esitys mahdollistaa sekä kotimaiselle metsä- että terästeollisuudelle ilmaisia päästöoikeuksia.

On vielä epävarmaa, miten viime hetkillä neuvoteltavat helpotukset lopulta vaikuttavat päästöjen todelliseen vähenemiseen. Esimerkiksi ilmaiseksi jaettavat päästöoikeudet voivat vähentää teollisuuden halua panostaa puhtaampaan energiaan.

Edes neuvottelujen onnistumisesta ei vielä ole takeita, sillä etenkin Itä-Euroopan mailla on vielä useita vaatimuksia. Vanhanen arvioi, että fossiilisista polttoaineista riippuvaisten uusien jäsenmaiden vaatimukset venyttävät neuvotteluja iltamyöhään.

- Se ratkaisee, kuinka myöhään täällä ollaan, hän veikkaa.

Kaiken kukkuraksi myös EU-parlamentin on ensi viikolla hyväksyttävä ilmastosopu, sillä pelkkä jäsenmaiden siunaus ei riitä.

Maailmalla odotettiin johtajuutta

EU-maiden usko tavoitteiden toteutumiseen on kuitenkin luja. Samalla moni maa painottaa, että unionin on näytettävä tietä ilmastokysymyksissä muulle maailmalle.

- Kun olemme yhtenäisiä, saamme asioita eteenpäin ja voimme ajaa arvojamme, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoo.

EU:n ilmastolinjauksia on odotettu Euroopan ulkopuolella mielenkiinnolla. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon toivoo unionin osoittavan asiassa johtajuutta. Hän arvioi Puolassa meneillään olevassa kansainvälisessä ilmastokokouksessa, että EU:n päätöksellä on suuria vaikutuksia koko maailmaan.

Kansainväliset ilmastoneuvottelut koko maailman kattavasta päästösopimuksesta käynnistetään toden teolla ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.