EU:n huippukokous keskusteli yhteistyön tiivistämisestä

EU-maiden epävirallinen huippukokous Itävallan Pörtschachissa on päättymässä. Suomesta mukana ovat olleet presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Paavo Lipponen.

Pörtschachin kokouksen keskeisiä keskustelun aiheita olivat yhteistyön tiivistäminen sekä talouspolitiikassa että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Puheenvuoroissa korostettiin, että näissä asioissa EU:n olisi puhuttava ns. yhdellä äänellä. Kokouspuheenvuoroissa oltiin sitä mieltä, että kaavaillulla EU:n ulkopolitiikan johtohahmolla "herra/rouva ulkopolitiikalla" olisi kokeneen poliitikon tausta.

Puheenvuoroissa tuotiin esiin myös, että EU:n yleisten asiain neuvoston eli ulkoministerikokouksen tehtävät tulisi jakaa kahtia. Toisaalta sen pitäisi keskittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin. Toisessa kokouksessa taas käsiteltäisiin muiden asioiden koordinointia. Nykyisinhän ulkoministerikokouksen asialista on melkoinen tilkkutäkki. Monasti on valitettu, ettei mihinkään asiaan pystytä keskittymään riittävästi.

Kosovoon menevien turvallisuus taattava

Ranskan presidentti Jacques Chirac kantoi huolta Etyjin rauhanturvaoperaatioon Kosovoon menevien turvallisuudesta. Presidentti Ahtisaari yhtyi samaan huoleen.

Ahtisaaren mielestä sekä serbit että Kosovon albaanit on saatava vakuuttuneiksi yhteistyön tärkeydestä. Ahtisaari korosti suomalaislehdistölle, että hän ei ole valmis lähettämään suomalaisia alueelle, ellei heidän turvallisuudestaan ole varmuutta. Ahtisaari kertoi Suomen saaneen kokouksessa kehuja. Tämä tuli esiin siinä yhteydessä, kun Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker korosti, kuinka tärkeää kansallinen koordinointi on EU:n päätöksentekoprosessissa. Tässä yhteydessä Itävallan liittokansleri Viktor Klima oli maininnut Suomen hyvänä esimerkkinä siitä, miten päätösten kansallinen koordinointi on hoidettu.

Epäviralliset EU-kokoukset vaikuttavat ulkopuolisten silmissä usein varsin sekavilta. Tähän on syynä ennen kaikkea se, ettei näissä tilaisuuksissa tehdä mitään päätöksiä. Pääpaino on nimenomaan keskustelussa. Presidentti Ahtisaari luonnehti kokousta hyödylliseksi: on hyvä, kun asioista voidaan keskustella vapaasti. Kokouksessa oltiin hänen mukaansa yksimielisiä siitä, että näitä epävirallisia tapaamisia tarvitaan vastakin. Niistä ei kuitenkaan saa tulla rutiinia.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat