Mainos

EU:n huippukokouksiin osallistuvien määrää halutaan rajata

EU:n puheenjohtajamaa Belgia haluaa turvallisuussyistä rajoittaa huippukokouksiin osallistuvien valtuuskuntien kokoa kymmeneen henkeen.

Euroopan unionin huippukokouksiin osallistuvien henkilöiden määrää aiotaan rajata. Puheenjohtajamaa Belgia vaatii jäsenmaita pienentämään valtuuskuntien koon kymmeneen henkeen Gentin huippukokouksessa lokakuussa. Vähennystä perustellaan turvallisuussyillä.

Myös joulukuiseen Laekenin kokoukseen toivotaan tavallista vähemmän edustajia, ilmenee Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin puolesta jäsenmaille lähetetyssä kirjeessä. Maita kehotetaan lähettämään Laekeniin valtuuskunta, jonka henkilömäärä on vain kolmasosa tavanomaisesta.

Göteborgissa kesäkuussa jäsenmaiden delegaatioiden yhteismäärä oli noin 1 200 henkilöä. Useilla mailla oli yli 100 edustajaa, kirjeessä todetaan.

Esimerkiksi Ranskalla on aina paljon väkeä paikalla. Suomen valtuuskuntaan on kuulunut tavallisesti noin 20 henkeä, toisinaan enemmänkin. Belgia katsoo turvallisuusriskit suuriksi, mikäli osallistujia on jatkossa yhtä paljon. Kirjeessä viitataan yleisiin sääntöihin, joiden mukaan jokaisessa delegaatiossa saisi olla itse asiassa vain 20 henkeä.

Laekenin osalta tämän toteutumiseen ei kuitenkaan uskota, mutta ainakin 30 prosentin vähennys katsotaan tarpeelliseksi. Valtuuskuntien koko liittyy Belgian mukaan läheisesti myös majoitusongelmiin ja hotellien sijaintiin. Gentissä jäsenmaiden edustajille on varattu neljä hotellia, joissa turvallisuus katsotaan voitavan taata.

Kirjeen taustalla ovat Göteborgin huippukokouksen tapahtumat. Ruotsissa poliisi ei hallinnut tilannetta, vaan kiviä heitelleet mielenosoittajat aiheuttivat vaaratilanteita ja aineellisia vahinkoja. Poliisi joutui lopulta turvautumaan luoteihin. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun EU:n puheenjohtajamaa yrittää rajoittaa kokouksiin tulevien määrää. Usein vetoomukset ovat olleet tuloksettomia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.