Mainos

EU:n huippukokouksessa turvatoimet huippussaan

Suomessa viritetään turvatoimet huippuunsa EU:n huippukokouksen alkaessa kahden viikon päästä Helsingissä.

Poliisi jatkaa etsintöjä

Kokoukseen saapuvat silloin valtionpäämiesten ja pääministerien johtamat valtuuskunnat kaikista EU-maista, mutta delegaatiot myös EU:n hakijamaista ja itse EU:sta.

Kaikkiaan valtuuskuntia on nelisenkymmentä, ja niiden liikkuminen turvasaattueineen lentoasemalle johtavilla teillä sekä pääkaupungin katukuvassa tulee varmasti näkymään. Delegaatioilla on käytössään toista sataa mustaa autoa, joita saattavat merkityt poliisiautot ja turva-autot.

Saattueiden liikkuessa, muu liikenne suljetaan pois niiden tieltä. Vastuu korkea-arvoisten kokousvieraiden turvallisuusjärjestelyistä on Helsingin poliisilaitoksella ja kokoukseen liittyviä poliisitoimintoja johtaa poliisikomentaja Paavo Koskela. Turvajärjestelyjen tärkeyttä kuvaa mm. se, että huippukokousviikolla poliisilaitoksella on lomakielto.

Supo huippuvieraiden turvana

Vieraiden henkivartioinnista vastaa Suojelupoliisi eli Supo. Valtionpäämiehiä ja pääministereitä on mukana ainakin 18. Lisäksi EU:n parlamentilla, komissiolla ja Eurooppa-neuvostolla on omat valtuuskuntansa. Mukana on vielä EU:n 13 hakijamaata.

Useimmissa saattueissa kulkee edessä ja takana merkitty poliisiauto ja mukana on vielä turva-auto tai -autot. Kaikki delegaatiot eivät kuitenkaan tarvitse henkivartioita.

-Uhkakuvia kaikilla ei ole, toteaa ylitarkastaja Heikki Maijanen Suojelupoliisista. Varsinaiseen henkivartiointiin riittää Supon oma henkilökunta, mutta varsinaisten turva-autojen kuljettajina on Liikkuvan poliisin väkeä. Tässä vaiheessa ei ole tietoa, että valtionpäämiehet olisivat tuomassa Suomen huippukokoukseen omia erikoisautojaan.

Poliisiyhteistyö saumatonta

Helsinki on jo neljännesvuosisadan toiminut korkean tason tapaamisten ja huippukokousten isäntänä.

-Tänä aikana turvatoimet ovat jo loksahtaneet paikalleen ja turvajärjestelyt ovat hioutuneet kohdalleen, arvioi Maijanen. Ylitarkastaja Maijanen korostaa samalla, ettei missään maailman maassa eri poliisiorganisaatioiden yhteistyö ole niin saumatonta kuin Suomessa.

Turvatoimia täällä hoitavat yhdessä paikallispoliisi, Liikkuva poliisi ja Suojelupoliisi sekä vielä tarvittaessa vielä Keskusrikospoliisi. Supolle näissä järjestelyissä kuuluvat turvallisuuteen liittyvä tiedustelu ja henkivartijatehtävät.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.